EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Egy olasz házaspár mászta meg először a világ összes nyolcezresét

Felért csütörtökön az Annapurna csúcsára Romano Benet és Nives Meroi, így a két olasz hegymászó lett az első házaspár, amely feljutott a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegyére.

Az 55 éves Meroi és ugyanilyen idős férje nepáli idő szerint reggel 9-kor ért fel az Annapurna 8091 méter magas csúcsára – jelentette a Corriere della Sera. A hegyet – csakúgy, mint a másik tizenhármat – oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül mászták meg. A csúcstámadást 7200 méterről indították az Annapurnán, amelyet az úgynevezett francia úton hódítottak meg. Ez az útvonal az Annapurnán elsőként sikerrel járt, 1950-es francia expedícióról kapta a nevét.


“Ez volt a legnehezebb mászásunk, de egyben a legszebb is” – mondta az olasz napilap által idézett nővérének Nives Meroi.

A 8611 méter magas K2 mellett az Annapurnát tartják a legnehezebben megmászhatónak és a legveszélyesebbnek a nyolcezresek között. Utánuk a világ legmagasabb hegye, a 8848 – más mérések szerint 8850 – méteres Mount Everest következik.


Romano Benet és felesége előtt eddig mindössze 34 hegymászónak sikerült megmásznia mind a 14 nyolcezer méter feletti csúcsot, és csak hozzávetőleg a fele mászott oxigénpalack nélkül. Az első a legendás – a házaspárhoz hasonlóan észak-olasz – Reinhold Messner volt több mint harminc éve. A nőknél a dél-koreai Oh Un Szun lett az első 2009-ben a 8586 méteres Kancsendzönga megmászásával. Nives Meori maga is sokáig versenyben volt a nők között az elsőségért, de férje betegsége miatt 2009-ben félbeszakította sikersorozatát, és csak 2012-ben folytatták a mászásokat.

Kapcsolódó Cikkek