EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Kecskemét

Együtt muzsikált a Gerhát zenészfamília

Zongoraművész-tanár szülők két általános iskolás korú gyermekükkel közösen muzsikáltak és beszéltek életükről, a zenéhez fűződő viszonyukról a Katona József Könyvtár nagytermében. A kecskeméti zenészcsaládokat bemutató sorozat kilencedik alkalmának vendégei a Gerhát család tagjai voltak.

A házi muzsikával kezdődő program első zeneszámát, Ligeti György négykezes zongoradarabját a két ifjabb vendég, Gerhát Domonkos és Gerhát Balázs játszotta el. Ezt követően a beszélgetést vezető Jámbor Zsolt első kérdései a szülőkhöz irányultak. A Református Gimnázium tanára, karnagya, a Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportjának elnöke érdeklődésére Gerhát László elmondta, hogy bár mindkét gyermekük egyaránt örökölt apai és anyai tulajdonságokat is, az évek során egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Domonkos jelleme inkább őrá, Balázsé pedig az édesanyjáéra hasonlít.


A Gerhát család legifjabb tagjai is megszállott zenészek.
forrás: hiros.hu

A házaspár egyike sem kecskeméti születésű, mégis otthon érzik magukat itt. Igaz, Gerhátné Papp Rita esetében ez nem volt annyira egyszerű, mert nehezen szokta meg, hogy Kecskeméten nincsenek hegyek, folyók. Jó pár évnek kellett eltelnie, amikor először érezte úgy, hogy a hírös városba hazajött. Szülőhelyét, Szombathelyt azóta afféle anyabölcsőjének tekinti.

A Gerhát-fiúk mindketten két instrumentumon játszanak, a zongorázás mellett Domonkos ütőzik, míg Balázs hegedül. Már egészen kis korukban eldőlt, hogy milyen zeneszerszámokhoz vonzódnak: Domonkosnak „vérében van az ütő”, Balázs pedig bátyja verőivel már kétévesen „hegedült”.


Szó esett arról is, hogy a fiúk kicsi koruktól kezdve érdeklődnek a zeneszerzés iránt. Több ízben – zsűrit is kiállítva –  gyermekvirtuóz-versenyt is szerveztek már, a negyediket a nagy érdeklődésre való tekintettel a Kodály Iskola egyik termében tartották meg.

A szülők is beszéltek arról, miként választották a zenei pályát. Rita elárulta, hogy a versenyszerű sportolást csak akkor hagyta abba, amikor edzője válaszút elé állította. Elhatározásában az is közrejátszott, hogy épp akkor nyert meg egy, a konziba felvételi nélküli bejutást biztosító zongoraversenyt, és erre a lehetőségre nem tudott nemet mondani.

Az est végén Gerhát László, aki egyébként a Kecskeméti Evangélikus Gyülekezetben presbiterként is szolgál, a hit fontosságát hangsúlyozta. Örömmel szólt arról, hogy Rita ezen a téren is a segítőtársa, közös életüknek a hit ad irányt, amitől nem szeretnének a jövőben sem eltérni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.