EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Életmód

Eljöhet a magyar halkor!

Harmadával is megnőhet a magyarok halfogyasztásának mértéke a halhús áfájának 27-ről – a tervek szerint – 5 százalékra csökkentése nyomán – állítják a szakemberek. Ami egyáltalán nem mindegy, hiszen az egyik legegészségesebb állatifehérje-forrás alacsony fogyasztási aránya hozzájárult a magyarok szívproblémáihoz.

Átlagosan 15–30 százalékos forgalomnövekedést prognosztizáltak a Világgazdaság kérdésére válaszolva a hazai nagy áruházláncok a haltermékek forgalmában. A kormány tervezett intézkedése nyomán ugyanis hamarosan öt százalékra csökkenhet többek között a halhús áfája is.


A halfogyasztás 30 százalékos növekedésével számolnak a szakemberek Profimedia, imageBROKER

Mint ismert: a telítetlen omega-zsírsavakban gazdag halhús az egyik legegészségesebb táplálék, amely nagyban segít megakadályozni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, ami hazánkban vezető halálok.

Mindeközben a magyarok a 2010-es évek kezdetén fejenként 3,8 kilogramm halat fogyasztottak, ami jelentős mértékben azóta sem növekedett. Igaz, a hazai halak „fittségben” elmaradnak tengeri rokonaik mögött, hiszen süllő, busa és pisztráng is található a vizeinkben, a legszélesebb körben elterjedt halfajtánk a ponty, amelynek 100 grammnyi húsában csupán egyetlen grammnyi omega-3 zsírsav található.

Ugyanakkor az áfacsökkentés nemcsak a hazai halászati termékek fogyasztásának megnövekedését, de az importtermékek forgalmát is alaposan megdobhatja.

Kapcsolódó Cikkek