EUR: 322,03 Ft
CHF: 285,11 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Életmód

Elstartolt a befőzési szezon

Májusban indul a befőzési szezon, ilyenkor kell beszerezni a hozzávalókat. Az üvegeket úgy készítsük elő, hogy azokat először áztassuk be mosószeres meleg vízbe, majd üvegmosó kefével alaposan mossuk át. Ha a menet hibás vagy az üveg csorba, akkor ne használjuk fel.

Aki úgy érzi, sterilizálni is kell, a kimosott és elöblített, de még nedves üvegeket tegye egy percre a mikróba, magas fokozatra állítva a készüléket. Ha használt tetőkkel dolgozunk, akkor győződjünk meg róla, hogy valamennyi hibátlan-e, nincs-e rajta deformáció, rozsda, és rugalmas-e a belső gumírozás. Mosószeres vízben egy puha kefével alaposan dörzsöljük át a tetőket, majd egy lábosban ecetes vízben forraljuk 15 percen át. A nem kellőképpen tiszta üvegben könnyen megromolhat a lekvár, a befőtt.


Gyümölcs, édes lében Profimedia, Imagefood SM

Befőtt vagy kompót?

A kompót és a befőtt ugyanúgy készül – a szezonális gyümölcsöt felkockázzuk, fedő alatt, citromlével, cukorral, szegfűszeggel és fahéjjal ízesített vízben közepes lángon felfőzzük –, csak a befőttet dunsztos üvegbe töltjük és valamilyen formában tartósítjuk, a kompótot pedig hűtőben maximum egy hétig tudjuk tárolni.

 

A nyár íze – Profimedia, Digifoodstock

Lekvár vagy dzsem?

A lekvárfőzés lényege, hogy a gyümölcsöt nagyon sokáig, állandóan kevergetve főzzük. A főzés során a folyadék elpárolog, a lekvár magától besűrűsödik. A lekvárhoz, ha a gyümölcs elég édes, nem kell cukrot hozzáadni. A lekvár állaga sima, nem tartalmaz gyümölcsdarabokat. A dzsemkészítés sokkal gyorsabb. A gyümölcsöket fel kell darabolni, majd cukorral összefőzni. A főzési idő rövid, az epernél például csak 6-7 perc. Érdemes pár csepp citromlevet csöpögtetni bele, ami kiemeli a gyümölcsök ízét, megszépíti a dzsem színét.

 

Az eper az első  – Profimedia, Caia Image

Érési sorrend

Május: eper, cseresznye.
Június: eper, cseresznye, meggy, málna, egres.
Július: meggy, málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, alma.
Augusztus: málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő.
Szeptember: nektarin, őszibarack, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, bodza.
Október: alma, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, birs.
November: alma, birs.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek