EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Elvágnák a terrorszervezetek pénzügyi forrásait

Az Egyesült Államok és a Perzsa-öböl menti arab államok elapasztanák a terrorszervezetek pénzügyi forrásait, ennek érdekében vasárnap Rijádban aláírtak egy egyezményt a szélsőségesek finanszírozását figyelő központ létrehozásáról.

Donald Trump amerikai elnök szaúd-arábiai útjának második napján találkozott az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak vezetőivel. A csúcstalálkozón a perzsa-arab vetélkedésről, valamint a jemeni és a szíriai polgárháborúról is szó esett.


Washington korábban több arab államot vádolt meg azzal, hogy területükről jutnak forrásokhoz az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez hasonló szélsőséges csoportok. Trump látogatásán erőteljesebb szerepvállalást kért a Perzsa-öböl menti arab országoktól a terrorizmus elleni harcban.

Az amerikai elnök Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabáh kuvaiti emírrel való találkozóján azt ígérte, hogy két héten belül sajtótájékoztatót tart az Iszlám Állam elleni harccal kapcsolatos terveiről, és egyúttal megköszönte Kuvait terrorellenes küzdelemben nyújtott segítségét.


Kétnapos szaúd-arábiai tartózkodása során Trump szeretne minél több arab és muszlim vezetőt felsorakoztatni maga mellett a dzsihadisták elleni harc jegyében, akik a szövetségesek offenzívái ellenére továbbra is jelentős területeket tartanak ellenőrzésük alatt Irakban és Szíriában.

Az új amerikai kormánynak az iszlám világhoz való viszonyát rögzítő, délutáni beszédében Trump ugyancsak arra kéri majd az arab vezetőket, hogy vegyék fel a kesztyűt a szélsőségesekkel szemben. Az amerikai elnök a jó és a rossz, nem pedig a civilizációk harcaként írja majd le a terrorellenes küzdelmet.

“Ez az emberi élet megsemmisítésére felesküdött barbár bűnözők, valamint az azt védelmező rendes emberek közötti harc, legyenek bármilyen vallásúak” – mondja majd Trump a beszédből származó kivonatok szerint. “Ez azt jelenti, hogy bátran szembeszállunk az iszlamista szélsőségesség válságával, és az abban gyökerező iszlamista terrorcsoportokkal. Továbbá azt is jelenti, hogy összefogunk az ártatlan muszlimok meggyilkolásával, a nők elnyomásával, a zsidóüldözéssel és a keresztények lemészárlásával szemben” – áll a beszédben.

Kapcsolódó Cikkek