EUR: 323,04 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Külföld

Emberkereskedők fogságából a világ legmagasabb hegyéig jutott

Megmászta a világ legmagasabb hegyét az a 28 éves Kancshi Maja Tamang is, akit korábban fogvatartottak Egyiptomban. A nepáli származású nő expedíciójával az emberkereskedelem áldozataira szerette volna felhívni a figyelmet. Szintén meghódította a Mount Everestet a koszovói Uta Ibrahimi is, aki azzal érdemelte ki a világelső címet, hogy ő az első Albán származású aki sikeresen megmászta a világ legmagasabb hegyét.

Kancshi Maja Tamangot cselédlánynak eladták Egyiptomba, ahol fogvatartói folyamatosan bántalmazták. A Nepálban a bűnbandák bevett szokásai közé tartozik az emberkereskedelem, akiknek áldozatai Indiába, vagy a Közel-Kelet tehetősebb államaiban kerülnek, bordélyházakba vagy fizikai munkára ítélve. Erre próbálja felhívni a figyelmet a fiatal nő.


“Misszióm legfőbb célja, hogy véget vessen a lányok és nők elvándorlásának szűkebb hazámból, amely a nő- és leánykereskedelem egyik fő áldozata Nepálban” – nyilatkozta Tamang. Az expedíciót ENSZ-szervezet, a UN Women in Nepal keretén belül támogatta. Az Emberi Jogok Nepáli Bizottságának adatai szerint közel 10 ezer embert mentettek ki Nepálban az utóbbi években az emberkereskedelem karmai közül, bár ez a szám jelenleg is növekvő tendenciát mutat.

Uta Ibrahimi pedig, első albán származásúként mászta meg a Csomolungmát ráadásul nőként. A csúcsra kitűzte a koszovói és az albán zászlót is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek