EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,81 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb XVII.kerület

Emlék az utca gyermekeinek

Kiss József a Csordás utcában, a kerület régi határában nőtt fel. Egykori játszótársaival úgy gondolták, emléket állítanak a régi szép időknek, és a kivágott akácfa pont kapóra jött.

– A testvéreimmel és a régi barátokkal sokat nosztalgiázunk, amikor összeülünk, és felmerült, hogy valahogy állítsunk emléket a gyerekkorunknak – mesélte lapunknak a Fő térhez közeli Csordás utca egyik legrégebbi lakója, hogy mi késztette az emlékmű elkészítésére. – Régen ez az utca volt a település vége. Ezután szántóföldek és a német bunkerek voltak, ami remek játszótérül szolgált számunkra. Azóta persze ennek nyoma sincs, minden megváltozott. A házam előtt álló akácfát is régen kivágtuk, de a törzse megmaradt, és ebből jött az ötlet, hogy legyen ez mi emlékművünk.


Józsefet a régi ház és a kipingált akác a régi szép időkre emlékezteti
( Fotó: Sáfár Tibor)

József gondolt egyet, kifestette a fát, a tetejébe pedig cserépben új virágot ültetett. Mint mondja, sokan megállnak, nézegetik, hogy mi ez.

– Szeretnék egy táblát is elhelyezni rajta, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, mit jelképez a fa. Csak páran maradtunk abból a sok gyerekből, aki itt cseperedett fel. Én is elkerültem innen, Kispestre költöztem, de már évekkel ezelőtt visszatértem a régi családi házba.

A negyvenes években épült házba 1957-ben költözött be a család Hajdú-Bihar megyéből, József édesapja a Jászberényi út építésén dolgozott, és tudta, jó környékre költözhetnek, ha átteszik székhelyüket a fővárosba.

József nyugdíjas napjaiban sem tétlenkedik, az újrahasznosított műanyagból készített cseréptetőt már külföldön is levédette.

Kapcsolódó Cikkek