EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb IV.kerület

Emlékpark a hős tűzoltóknak

Hősi emlékparkot avatott Újpesten a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amelynek kialakítását a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának megünneplésére létrehozott emlékbizottság támogatta.

Aki ezentúl megáll az emlékhely előtt, hajtson főt a hős tűzoltók emlékére (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az 1942-ben készült emlékművet először a Dologház utcai laktanyában, majd a Tűzoltó Múzeumban lehetett látni, jelenlegi helyére 1992-ben került. Ez a régi emlékmű most teljesen megújult, márványtábla került rá a hősi halált halt tűzoltók nevével, és hét kisebb, tűzoltósisakot mintázó emlékművet is elhelyeztek mellette azoknak a tűzoltóknak az emlékére, akik az 1956-os harcokban vesztették életüket kötelességük teljesítése közben.
– Aki a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli – mondta az emlékparkkal kapcsolatban Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, aki hangsúlyozta, a tűzoltóknál is az egyik legfontosabb, hogy az elődöktől megszerzett tudást át tudják adni a következő generációnak.
– Az emlékmű felújításával és az emlékpark kialakításával a tűzoltóknak lehetőségük nyílt azok előtt leróni tiszteletüket, akik már nem lehetnek közöttünk és akik szolgálat teljesítése közben vesztették életüket. Kérem, aki ezentúl megáll az emlékhely előtt, hajtson főt a hős tűzoltók emlékére.
Dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester hangsúlyozta, hogy az avatás fontos esemény a város életében, hiszen ez a budapesti tűzoltók egyik központi emlékhelye. Az alpolgármester hozzátette, büszkeséggel tölt el mindenkit, hogy Újpesten valósult meg az emlékpark.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.