EUR: 323,04 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb

Erdő Péter: már a vatikáni kongregációnál van a javaslat Mindszenty József boldoggá avatására

Már az illetékes vatikáni kongregációnál van hivatalosan is az írásbeli összefoglalás és a javaslat, vagyis az úgynevezett pozíció Mindszenty József boldoggá avatására – mondta Erdő Péter bíboros, prímás a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel sugárzott interjúban.

Az esztergom-budapesti érsek azzal összefüggésben beszélt az eljárásról, hogy a bíboros, hercegprímás halálának évfordulóján, szombaton tartják Esztergomban a hagyományos engesztelő zarándoklatot Magyarországért.


Közölte: halad Mindszenty József boldoggá avatási eljárása, újabb dokumentációt is benyújtottak hozzá kapcsolódó csodálatos gyógyulásról. A jövő évre kitűzték továbbá a teológus bizottság vizsgálatát, amelynek határozati javaslatot kell tennie a pápa számára – tette hozzá.

Erdő Péter az esztergomi zarándoklat keretében szombat délelőtt szentmisét mutat be a bazilikában, ahol Joachim Meisner kölni bíboros mond majd szentbeszédet.


Elmondta: Joachim Meisnert Sziléziából telepítették ki a háború végén. Kora ifjúságától hálás volt Mindszenty Józsefnek azért, hogy föl merte emelni a szavát a svábság kitelepítése ellen akkor, “amikor Európában mindenki félt”.

Az esztergom-budapesti érsek úgy látja, a hagyományos engesztelő zarándoklat ma is eleven, de nemzedékváltás történt: sok iskolás, fiatal vesz részt az eseményen. “Ez azt jelenti, hogy tovább lehet adni a következő nemzedéknek annak az értéknek a lényegét, amit Mindszenty bíboros képviselt” – mondta.

Arra a felvetésre, amely szerint a hitéért következetesen kiálló Mindszenty József, aki a nyilasok és a kommunisták uralma idején is börtönt szenvedett, korábban iskolákat alapított, idősotthont, kórházat, templomokat építtetett, a bíboros azt mondta: azért tette mindezt, mert tovább akarta adni a keresztény hitet, “mert meg volt győződve róla, hogy a Krisztushoz fűződő szeretetkapcsolat teszi az embert boldoggá. Erről akart szóban és tettben tanúságot tenni”.

Hozzátette, volt Mindszenty Józsefben valami nagyon lényegi, véleménye szerint “ezt a valamit úgy hívják, hogy életszentség”.

“Mindszenty bíboros nagyon szerette az Istent, az egyházát és a hazáját. Ennek az új útjait, a mai tartalmát keressük újra és újra, ezt akarjuk megfogalmazni” – mondta Erdő Péter.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.