EUR: 322,03 Ft
CHF: 285,11 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Külföld

Észak-Korea: Az USA veszélyezteti a békét, nem mi!

Újabb közleményt adott ki az észak-koreai Külügyminisztérium a térségbeli konfliktussal, a nukleáris fenyegetettséggel kapcsolatban.

Ebből kiderül, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) növeli a nukleáris készültséget.


A külügyminisztériumi szóvivő szerint erre azért van szükség, mert a Koreai-félszigeten az Egyesült Államok és Dél-Korea közös katonai gyakorlatai fenyegetést jelentenek Kim Dzsong Un országára.

A közlemény egyebek mellett arra emlékeztet, hogy bár a KNDK és az USA közötti konfrontáció nem új keletű, korábban soha nem volt ennyire riasztó a helyzet, és az „amerikaiak hisztériája” minden eddiginél magasabbra jutott.

Észak-Korea hadseregének katonai parádéja Phenjanban, ahol bemutatték a KN-08 interkontinentális ballisztikus rakétát is (fotó: EPA/HOW HWEE YOUNG)

„A koreai félszigeten kialakult helyzet ismét azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok veszélyezteti agresszív fellépésével a békét” – fogalmazott a szóvivő, és újra leszögezte, hogy Észak-Korea készen áll arra, hogy megvédje magát, az ország szuverenitását, és nemzet létezéséhez való jogot. Ezért ha kell, nukleáris fegyvert is kész bevetni.

A Külügyminisztérium közleménye szerint a KNDK szembeszáll az Egyesült Államokkal, hacsak az nem enyhít az ellenséges politikáján Észak-Korea irányába, valamint nem csökkenti a nukleáris fenyegetést és egy esetleges háborúval való zsarolást. A dokumentum arra is emlékeztet, hogy az észak-koreai hadsereg bármelyik pillanatban és bárhol hajlandó bevetni legerősebb fegyverét, az atomot, ha arra szükség van, illetve ha a legfelsőbb vezetés arra parancsot ad.

Az Egyesült Államok atomtengeralattjárója, a USS Michigan a Koreai-félsziget térségében cirkál (fotó: EPA/YONHAP)

Kim Dzsong Un mindenre felkészült (fotó: EPA/HOW HWEE YOUNG)

Kapcsolódó Cikkek