2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb XIII.kerület

Eszenyi Enikő: Tíz új bemutató lesz

Május 1-jén délután, a Vígszínház születésnapján hirdette ki Eszenyi Enikő igazgató a színház 122. évadának bemutatóit. Kiderült, tíz új darabot is láthatnak az érdeklődők.

– A színháznak a dolgok rejtett összefüggéseit kell megfejteni, 
ahogy Hamlet dán királyfi, a Wittenbergből hazatérő egyetemista teszi – mondta Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, amikor kihirdette a színház 122. évadának terveit. Kiderült, a színház 122 évada alatt először kerül színre Shakespeare remekműve, a Hamlet, amelyben  Hamletként ifj. Vidnyánszky Attila látható. A Víg második bemutatója Lev Tolsztoj Háború és békéje lesz. A napóleoni háborúk idején játszódó történet szenvedélyes szerelmeken, tragikus sorsokon keresztül mutatja meg Kelet és Nyugat, Európa és Oroszország máig változó kapcsolatát. A komor darabok után a harmadik bemutató egy bohózat lesz. George Feydeau Egy éj a Paradicsomban című darabjából kiderül, mindenki a paradicsomi szerelmet, az örök fiatalságot és az örök kielégülést keresi.


– A Vígszínházhoz tartozó Pesti Színház első bemutatója William Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiája lesz, amelyben Ferdinand király és barátai fogadalmat tesznek, hogy ellenállnak az érzéki kísértésnek, a női bájaknak – mondta Eszenyi, aki hozzátette, ebben a darabban a francia királylány és bájos kíséretének érkezése azonban komoly próbatétel elé állítja a fiatal férfiak elhatározását. 
A fergeteges komédiát Rudolf Péter rendezi.
Ezt követi Henrik Ibsen Vadkacsája, amelyben az Ekdal család látszólagos idilljébe megérkezik egy régi barát. Ekkor derül fény a család múltjára, a múlt bűneire és titkaira.

Dosztojevszkij A félkegyelműben teszi fel a kérdést: mi lenne, ha Jézus újra megjelenne köztünk? A regény színpadi változat ifjabb Vidnyánszky Attila állítja színpadra, míg az évad Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című darabjának bemutatójával zárul. A korabeli források alapján megírt történet Arany János életén keresztül idézi meg, hogy mi közünk lehet ma a XIX. század gondolatiságához és a kor nagyjaihoz.


– Ismét izgalmas előadásokkal készülnek a Házi Színpadon is – mondta Eszenyi Enikő. – A rendszerváltás korának politikai visszásságait látjuk az árva Emma szemén keresztül, akit nagyanyja vesz magához. Dragomán György csodálatos regényéből, a Máglyából Armin Petras, a nagy német rendező írt színdarabot és ő rendezi az előadást is.  Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című önálló estjével áll színpadra, amelyben József Attila életútját ismerhetik meg versrészletein keresztül. Drámai hatást kelt majd Majgull Axelsson Nem vagyok Miriam! című regényéből készült monodráma, amelyben egy Auschwitzot 15 évesen megjárt cigány lánynak egész életét zsidóként kellett leélnie, ám 85 évesen úgy érzi, itt az ideje, hogy felfedje az igazságot.

Kapcsolódó Cikkek