2018. december 12., szerda
Gabriella

Extra

Esztergályos Cecília: A pótunokáknak Kánaán van nálunk!

Esztergályos Cecília egy percre sem lassít a tempón, mint mondja, a munka és a sok tennivaló tartja őt fitten és egészségesen. Családjára természetesen mindig szakít időt, saját gyermek híján pedig unokahúgait és unokaöccseit szereti sajátjaként, azt azonban harminc év alatt sem sikerült elfogadnia, hogy számukra nem ő az első. 

Esztergályos Cecília büszke pótnagymama

Esztergályos Cecília odaadó pótnagymama és aggódó nagynéni, akinél sosem telik be a pohár. Mivel a saját gyermekről hosszú évekkel ezelőtt le kellett mondania, testvéreinek gyerekeit a sajátjaként imádja, ráadásul férjének unokáit is igazi nagymamaként kényezteti. – Az az igazság, hogy a férjemmel már harminckét éve élünk együtt, ő pedig ez idő alatt többször mondta nekem, amikor szomorúan szóvá tettem, hogy az unokaöcséim és unokahúgaim nem hívnak fel naponta, hogy fogadjam el, ők engem nagyon szeretnek, de nem én vagyok számukra az első, a nagynéni a szereposztás végén van. Azt hiszem, végre eljutottam arra a pontra, hogy ezt valóban belássam, elfogadni azonban a lelkem mélyén sosem tudtam, de nem mondom már ki hangosan – mondta mosolyogva Esztergályos Cecília, aki éppen ezért kitalálta, hogy évente egyszer mindenképpen családi összejövetelt szervez, ahol a legközelebbi rokonok összegyűlnek és beszélgethetnek. – Jó mindenkit együtt látni és érezni, hogy valóban szeretnek engem, csak mindenkit más irányba terelnek a hétköznapok, nincs idejük a nagynénire. Évente egyszer azonban biztosan összeülünk.
A művésznő az új színházi szerepei és még sok egyéb más mellett ugyanígy imádja a pótnagymama szerepet is. Férjének korábbi házasságából született lányát sajátjaként szereti, Berni két csemetéjének, a 11 éves Nadinnak és a 8 éves Daminak pedig pótnagymamaként van jelen az életükben. – Nadinnak és Daminak is mindent megengedek, nálunk igazi Kánaán az élet – meséli nevetve –, ha csokit akarnak, kapnak, ha az állatkertbe vagy cirkuszba van kedvük elmenni, akkor a nagyapjuk felnyalábolja őket és már indulunk is. Amikor Dami nálunk van, egy ágyban – természetesen külön ágyneművel – alszik velem. Nagyon finom érzés és szerencsére már bármikor, amikor időnk engedi velük lehetek, hiszen már hazaköltöztek Olaszországból – meséli boldogan Cecília. – Amikor néhány napot nálunk töltenek, én finom ebéddel vagy vacsorával készülök. Bár a gyerekek csak Cilikének szólítanak, én mégis igazi nagymamának érzem magam mellettük. A lányomék ugyan mondták már nekik, hogy nyugodtan szólítsanak mamának, én mégis Cilike maradtam és ez rendben is van így. Nekik ez kényelmesebb és én nem ellenkezem, inkább örülök, ha megölelnek és puszit adnak. Anyák napjára sem várom el a virágot, sem a köszöntést, ez nem az én tisztem és ezek a külsőségek nem is számítanak, csak az, hogy érzem a szeretetüket.


Egyre nagyobb a lámpaláza

Esztergályos Cecília az idő előrehaladtával egyre lámpalázasabb az előadások előtt. Ennek ellenére nem szívesen hagyná ott a színpadot, és nem is fogja semmi szín alatt, hacsak nem muszáj. – Nekem ez az életem, másom sincs, éppen ezért az idő előrehaladtával az ember egyre nagyobbnak érzi a tétet. Azt hiszem, csak akkor tudnám abbahagyni a játékot, ha már az egészségem nem engedné, hogy színpadon legyek. Amíg azonban 95 oldalt megtanulok és hat színházban 13 darabban játszom és ezeket nem keverem össze, addig maradok. A jövő szezonban Dörner György rendezésében Tordai Teri és Bordán Irén mellett fogok játszani, és büszke vagyok rá, hogy ennyi idősen még színpadon lehetek.


Nadin és Dami, Esztergályos Cecília unokái

Nadin (balra) és Dami, Esztergályos Cecília unokái

Esztergályos Cecília, Frizbi forgatás (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek