EUR: 323,45 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Everest-expedíció: Klein Dávid és Suhajda Szilárd megkezdte az utolsó akklimatizációs kört

Megkezdte a hétvégén a harmadik, utolsó akklimatizációs kört a csúcstámadás előtt Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászó, akik a Magyar Everest Expedíció keretében készülnek a világ legmagasabb csúcsának megmászására oxigénpalack nélkül.

Az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég hétfői közleménye szerint május első hétvégéjén az expedíció tagjai elindultak a harmadik és egyben utolsó akklimatizációs kör megtételére. Szombaton magyar idő szerint éjjel indultak el felfelé és jó tempóban, 9 óra alatt el is érték a C2-es tábort 6400 méteren. A mostani akklimatizációs kör az utolsó a csúcsmászás előtt.


A két hegymászó vasárnap rendben felért a hármas táborba, amely közel 7163 méteren, a Lhotse-fal közepén helyezkedik el, az alsó és felső “terasza” közt mintegy 150 méternyi szintkülönbséggel. Az előzőekben felállított sátraikat a C3 alsó részéből áttelepítették a C3 felső részébe, így az éjszakát 7200 méteren töltötték.

A tájékoztató idézi Klein Dávidot, aki a hármas tábor elérését követően elmondta: “nagyon szép, hosszú kemény nap után elértük a hármas tábor felső szakaszát. Nagyon izgatott vagyok, szeretném ha holnap elérnénk a 4-es tábort. Nagyon ambiciózus terv, de ha sikerül, akkor az nagyot dob az akklimatizációnkon”.


A mostani, utolsó akklimatizációs körről Suhajda Szilárd azt mondta, hogy “mintha már megmásztunk volna egy 6- és egy 7000-es csúcsot is és most következne az újabb fokozat, a bűvös nyolcezres határt átlépve, hogy ezzel is maximalizáljuk esélyeinket majd a csúcsmászás alkalmával. Nagyon örülök, hogy itt vagyok a hármas táborban. Úgy tűnik csak mi leszünk itt ma éjszaka. Reggel nagyon hideg volt, aggódtam a lábujjaim miatt, de nem lett semmi gond, szép és kemény napunk volt. Holnap is hasonlóra számítok.”

Az expedíciós hegymászókra hétfőn vár az eddigi legnagyobb kihívás, hogy 8000 méter felé érjenek és a Déli – Nyeregben eltöltsenek egy éjszakát. Az expedícióról bővebben a www.everestexpedicio.hu oldalon olvashatnak – írták a közleményben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében “botrányt okozó” ellenzéki képviselők az “MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal” visszaélhettek pozíciójukkal.

 • Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  A 25 éve megjelenő Irka című gyermeklapon magyarok nemzedékei nőttek fel Kárpátalján, ezért az fontos megtartó erőt jelent a közösség számára – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Beregszászon a gyermekkiadvány negyedszázados évfordulós ünnepségén.

 • Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos partnere Magyarországnak, hiszen mindkét állam tagja ugyanannak a politikai, illetve védelmi szövetségnek: az Európai Uniónak (EU), valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, miután hivatalában fogadta Josep Borrellt, Spanyolország külügy-, európai uniós és együttműködési miniszterét.