EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

Ez az oka a Simicska-féle Index főszerkesztője lemondásának

Dudás Gergely korábban azt mondta, hogy ha politikai megrendelést kap Simicskától, akkor lemond – írja a 888.hu.

A lap azt írja politikai megrendelést kapott, és ezért mondott le az Index főszerkesztője.


Az Index.hu-n kedd délután megjelent cikkben emlékeztettek: Dudás Gergely 2013-tól irányította a portált főszerkesztőként, korábban gazdasági újságíróként, később a gazdasági rovat vezetőjeként, majd főszerkesztő-helyettesként is dolgozott a lapnál.

Tóth-Szenesi Attila elfogadta a felkérést a főszerkesztői teendők ellátására, de – mint írták – a lap hagyományainak megfelelően bizalmi szavazást kért kollégáitól. Tóth-Szenesi Attila 2011 óta vezeti az Index politika rovatát.


Nemrég derült ki, hogy Simicska Lajos bekebelezte az Indexet, és ahogy az már előtte sejthető volt, az oligarcha már 2014 óta rendelkezett vételi opcióval a portál tulajdonjogára. A birodalmához tartozó Pro-Ráta Holding Zrt. pár hete érvényesítette jogát, és a lapot üzemeltető céget eladta az ezer szállal Simicskához köthető Magyar Fejlődésért Alapítványnak.

A közleményben Bodolai László, az Indexet irányító igazgatótanács új elnöke közölte (ezt a baráti, balliberális médiumok unásig ismételgetik): az alapítványi tulajdonlás a lap függetlenségének további záloga. Ami csak azért furcsa, mert nem kell messzire menni, hogy feltűnjenek a Simicska-közeliség bizonyítékai. A Magyar Fejlődésért Alapítvány ugyanis nemcsak az Index, de a Simicska-médiabirodalom más egységeibe, a Hír Tv és a Magyar Nemzet igazgatótanácsába is delegál tagokat. Az alapító az NP Nanga Parbat 17 Zrt., amelynek teljes részvénycsomagja a már említett Bodolai László tulajdonában van.

Ha ez nem eléggé bizonyító erejű, hogy miféle függetlenség is vár az Indexre, akkor meg kell említeni: az igazgatótanács másik újonnan delegált tagja dr. Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, a Jobbik új gazdájának, Simicska Lajosnak az unokaöccse, aki az elmúlt évtizedekben minden fontos Simicska-érdekeltségben helyet kapott, többek között évekig volt a Közgép igazgatótanácsának elnöke.

Most pedig hirtelen felállt a főszerkesztő, aki hosszasan magyarázkodott, miután a Jobbikot is megvevő Simicska zsebre tette őket, hogyha az oligarcha részéről nyomásgyakorlást észlel, politikai megrendelést kap, hát lemond. Most pedig lemondott.

A Simicska vezérlés több helyen is jól tetten érhető, a Figyelő értesülése szerint Bodolai Lászlóval, az Indexet tulajdonló alapítvány elnökével nem jött ki Dudás Gergely, ezért mondott le a főszerkesztőségről. A lap információi szerint Bodolai túl intenzíven kívánt részt venni az Index körüli teendőkben, olyan dolgokba is beleszólt, amibe Dudás szerint nem kellett volna, ez vezetett a főszerkesztő távozásához.

Az origo szerint pedig az új főszerkesztő Simicska bizalmi embere, Simicska utasításai eddig is Tóth-Szenesin keresztül jutottak el az Indexhez. Információik szerint hamarosan több újságíró is távozik a portáltól.

Kapcsolódó Cikkek