2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb II.kerület

Ezt találták a Margitsziget és a Csúcshegy alatt

Kincsek a város alatt címmel az elmúlt 10 év budapesti ásatásainak régészeti emlékei láthatók a Budavári Palota E épületében található Budapesti Történeti Múzeumban.

A leletek olyan kiemelt beruházásokhoz és fejlesztésekhez kapcsolódnak, mint például a budavári karmelita kolostor, a budai városháza, a Mátyás-templom felújítása, a Margitsziget kutatása vagy a Csúcshegy-Harsánylejtő lakópark építése.


A kiállítás a kiegyezést követő időszakban gyökerező régészeti feltárások mai végpontjának bemutatásával a legutóbbi 10 év legfontosabb ásatásainak eredményeit és legjelentősebb leleteit tárja az érdeklődők elé. A tárlat koncepciójáért és rendezéséért felelős Zsidi Paula elmondta, a 150 évvel ezelőtt előkerült leletek és ásatási események bemutatása mellett a csak nemrégiben feltárt mintegy 100 lelőhelyről származó 2000 értékes lelet többségét e kiállítás alkalmával láthatják először az érdeklődők.

– Az őskori arcos edények, kultikus temetkezések, a római kori limes mentén fekvő metropolis, Aquincum mozaikjai és falfestményei, a budai Vár és a pasák palotájának fényűző tárgyai, a várostromokról árulkodó fegyverek mind a főváros földjének rejtett kincsei, hazánk történetének hiteles tanúi. A leletek olyan kiemelt beruházásokhoz és fejlesztésekhez kapcsolódnak, mint a budavári karmelita kolostor, a budai városháza, a Mátyás -templom felújítása vagy a Margitsziget kutatása, a Kossuth tér átépítése, az esztergomi vasút rekonstrukciója, az M0-s körgyűrű építése, de számos ipari park (például a Graphisoft park) vagy lakópark (pl. Csúcshegy-Harsánylejtő), illetve magánház építése is értékes leleteket eredményezett.


A kiállításon azokra a kérdésekre is választ kaphatunk, hogy a főváros területén hol alakultak ki az első települési láncok, hol fejlődtek ki az első települési központok és ez a fejlődés milyen kapcsolatban állt az egykori környezettel. Az értékes és sok esetben egyedülálló leleteket, aranypénzeket, ékszereket az egykori írásbeliségre, műveltségre vonatkozó tárgyak egészítik ki. Zsidi Paula felhívta a figyelmünket, hogy nemcsak történeti, hanem művészi értéket is képviselnek az őskori agyagművesség, a római kori mozaikművészet és a középkori falfestészet kiállított tárgyai.

– Aki több időt szeretne eltölteni a kiállításon, az a digitális háttéranyagokból tájékozódhat vagy filmek segítségével részt vehet egy ásatáson, illetve kézbe foghat egy-egy hiteles műtárgy-rekonstrukciót. A külföldi érdeklődők az információkhoz angol nyelven is hozzáférhetnek, a legkisebbek pedig interaktív játékok segítségével ismerkedhetnek a múlt emlékeivel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.