2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb II.kerület

Ezt találták a Margitsziget és a Csúcshegy alatt

Kincsek a város alatt címmel az elmúlt 10 év budapesti ásatásainak régészeti emlékei láthatók a Budavári Palota E épületében található Budapesti Történeti Múzeumban.

A leletek olyan kiemelt beruházásokhoz és fejlesztésekhez kapcsolódnak, mint például a budavári karmelita kolostor, a budai városháza, a Mátyás-templom felújítása, a Margitsziget kutatása vagy a Csúcshegy-Harsánylejtő lakópark építése.


A kiállítás a kiegyezést követő időszakban gyökerező régészeti feltárások mai végpontjának bemutatásával a legutóbbi 10 év legfontosabb ásatásainak eredményeit és legjelentősebb leleteit tárja az érdeklődők elé. A tárlat koncepciójáért és rendezéséért felelős Zsidi Paula elmondta, a 150 évvel ezelőtt előkerült leletek és ásatási események bemutatása mellett a csak nemrégiben feltárt mintegy 100 lelőhelyről származó 2000 értékes lelet többségét e kiállítás alkalmával láthatják először az érdeklődők.

– Az őskori arcos edények, kultikus temetkezések, a római kori limes mentén fekvő metropolis, Aquincum mozaikjai és falfestményei, a budai Vár és a pasák palotájának fényűző tárgyai, a várostromokról árulkodó fegyverek mind a főváros földjének rejtett kincsei, hazánk történetének hiteles tanúi. A leletek olyan kiemelt beruházásokhoz és fejlesztésekhez kapcsolódnak, mint a budavári karmelita kolostor, a budai városháza, a Mátyás -templom felújítása vagy a Margitsziget kutatása, a Kossuth tér átépítése, az esztergomi vasút rekonstrukciója, az M0-s körgyűrű építése, de számos ipari park (például a Graphisoft park) vagy lakópark (pl. Csúcshegy-Harsánylejtő), illetve magánház építése is értékes leleteket eredményezett.


A kiállításon azokra a kérdésekre is választ kaphatunk, hogy a főváros területén hol alakultak ki az első települési láncok, hol fejlődtek ki az első települési központok és ez a fejlődés milyen kapcsolatban állt az egykori környezettel. Az értékes és sok esetben egyedülálló leleteket, aranypénzeket, ékszereket az egykori írásbeliségre, műveltségre vonatkozó tárgyak egészítik ki. Zsidi Paula felhívta a figyelmünket, hogy nemcsak történeti, hanem művészi értéket is képviselnek az őskori agyagművesség, a római kori mozaikművészet és a középkori falfestészet kiállított tárgyai.

– Aki több időt szeretne eltölteni a kiállításon, az a digitális háttéranyagokból tájékozódhat vagy filmek segítségével részt vehet egy ásatáson, illetve kézbe foghat egy-egy hiteles műtárgy-rekonstrukciót. A külföldi érdeklődők az információkhoz angol nyelven is hozzáférhetnek, a legkisebbek pedig interaktív játékok segítségével ismerkedhetnek a múlt emlékeivel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.