EUR: 319,63 Ft
CHF: 277,04 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Egyéb II.kerület

Ezt találták a Margitsziget és a Csúcshegy alatt

Kincsek a város alatt címmel az elmúlt 10 év budapesti ásatásainak régészeti emlékei láthatók a Budavári Palota E épületében található Budapesti Történeti Múzeumban.

A leletek olyan kiemelt beruházásokhoz és fejlesztésekhez kapcsolódnak, mint például a budavári karmelita kolostor, a budai városháza, a Mátyás-templom felújítása, a Margitsziget kutatása vagy a Csúcshegy-Harsánylejtő lakópark építése.


A kiállítás a kiegyezést követő időszakban gyökerező régészeti feltárások mai végpontjának bemutatásával a legutóbbi 10 év legfontosabb ásatásainak eredményeit és legjelentősebb leleteit tárja az érdeklődők elé. A tárlat koncepciójáért és rendezéséért felelős Zsidi Paula elmondta, a 150 évvel ezelőtt előkerült leletek és ásatási események bemutatása mellett a csak nemrégiben feltárt mintegy 100 lelőhelyről származó 2000 értékes lelet többségét e kiállítás alkalmával láthatják először az érdeklődők.

– Az őskori arcos edények, kultikus temetkezések, a római kori limes mentén fekvő metropolis, Aquincum mozaikjai és falfestményei, a budai Vár és a pasák palotájának fényűző tárgyai, a várostromokról árulkodó fegyverek mind a főváros földjének rejtett kincsei, hazánk történetének hiteles tanúi. A leletek olyan kiemelt beruházásokhoz és fejlesztésekhez kapcsolódnak, mint a budavári karmelita kolostor, a budai városháza, a Mátyás -templom felújítása vagy a Margitsziget kutatása, a Kossuth tér átépítése, az esztergomi vasút rekonstrukciója, az M0-s körgyűrű építése, de számos ipari park (például a Graphisoft park) vagy lakópark (pl. Csúcshegy-Harsánylejtő), illetve magánház építése is értékes leleteket eredményezett.


A kiállításon azokra a kérdésekre is választ kaphatunk, hogy a főváros területén hol alakultak ki az első települési láncok, hol fejlődtek ki az első települési központok és ez a fejlődés milyen kapcsolatban állt az egykori környezettel. Az értékes és sok esetben egyedülálló leleteket, aranypénzeket, ékszereket az egykori írásbeliségre, műveltségre vonatkozó tárgyak egészítik ki. Zsidi Paula felhívta a figyelmünket, hogy nemcsak történeti, hanem művészi értéket is képviselnek az őskori agyagművesség, a római kori mozaikművészet és a középkori falfestészet kiállított tárgyai.

– Aki több időt szeretne eltölteni a kiállításon, az a digitális háttéranyagokból tájékozódhat vagy filmek segítségével részt vehet egy ásatáson, illetve kézbe foghat egy-egy hiteles műtárgy-rekonstrukciót. A külföldi érdeklődők az információkhoz angol nyelven is hozzáférhetnek, a legkisebbek pedig interaktív játékok segítségével ismerkedhetnek a múlt emlékeivel.

Kapcsolódó Cikkek