2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Fegyveresek támadták meg egy állami tévét

Fegyveresek támadták meg szerdán az állami tévé helyi épületét Afganisztán keleti részén, Nangarhar tartomány székhelyén, Dzsalálábádban, és összecsaptak a biztonsági erőkkel – közölte a kormányzó hivatala. Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet közölte, hogy fegyveresei hajtották végre a támadást.

Az RTA állami televízió épülete a nangarhari kormányzó hivatalával és a rendőrség székházával szemben helyezkedik el. Attaulláh Hugjáni, a kormányzó szóvivője először azt mondta: nem tudni, kik a támadók és mi a céljuk. Tudomása szerint legalább hárman támadtak, ketten közülük felrobbantották magukat.


Később pontosította a történteket, és elmondta, hogy a harmadik támadó heves tűzpárbajba bocsátkozott az őrökkel, és lelőtték. Az incidensben meghalt egy biztonsági őr is, és legalább 17 ember megsebesült, közülük kilencen könnyebben.

Az IÁ saját hírügynöksége, az Amaák útján közölte, hogy fegyveresei voltak a támadók.

Nangarhar tartomány határos Pakisztánnal. A területen van az április végi tavaszi offenzívát indító tálibok bázisa, de az a hátországa a dzsihadistáknak is Afganisztánban.

Az elmúlt időben az afgán kormányerők, az amerikai szövetségesek támogatásával, több hadműveletet indítottak az IÁ ellen, és ezekben három embert vesztettek.

Az amerikai hadsereg április elején a tartomány Acsin körzetében bevetette legpusztítóbb erejű, nem nukleáris bombáját, amelynek robbanásában meghalt 96 szélsőséges.

Kapcsolódó Cikkek