EUR: 329,95 Ft
CHF: 299,82 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Fehéredik az albérletpiac

A körülbelül 110–130 milliárd forintos albérletpiac átalakulás előtt áll, részben a jövő évi adócsomagban szereplő enyhítés, azaz az egészségügyi hozzájárulás eltörlése miatt. A 130–135 ezer forintos havi átlagos bérleti díjak várhatóan Budapesten nem fognak számottevően emelkedni, sem csökkenni, bár egyes városrészek kivételek lehetnek.

Összességében az ingatlan.com előrejelzése a jövőben kiegyensúlyozottabb és egyre fehéredő, átláthatóbb albérletpiacra számít.


Átalakulhat a következő időszakban a bérelt lakások magyarországi piaca. Az elmúlt években látható jelentős áremelkedés a fővárosban véget ért és várhatóan nem folytatódik, a vidéki városokban azonban még van tér az élénkülésre, de inkább a keresleti oldalról, és ez sem feltétlenül jár majd drágulással – áll az ingatlan.com elemzésében, amely az albérletpiacon várható változásokat vizsgálja, egyúttal bemutatja Budapest és a nagy egyetemvárosok átlagos bérleti díjait.

– Becslésünk szerint a magyarországi albérletpiac 110–130 milliárd forintos lehet, de nehéz pontos összeget mondani. Sokan feketén adják ki a lakásukat vagy a valósnál alacsonyabb bérletidíj-bevételt vallanak be. Ugyanakkor jelentősen kifehéredhet ez a szegmens, mivel a jövő évi adócsomag napokban bemutatott első verziója csökkentené a kiadó lakásokból származó bevételek terheit. A tervek szerint ugyanis jövőre nem kellene a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást, az ehót megfizetni, ha a lakáskiadásból származó jövedelem meghaladja az egymillió forintot. Lényegében a terhelés az eddigi felére csökken, ha a tervezet most ismertetett változata lép életbe. Fontos azonban, hogy tervezetről van szó, tehát a feltételek még változhatnak.


Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint Budapesten az átlagos bérleti díjak alapján a legtöbb lakás beleesett az egymillió forint feletti éves jövedelmet termelő körbe. Így ezek után, ha legálisan adták ki őket, fizetni kellett a 14 százalékos ehót. Ennek eltörlése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a lakástulajdonosok automatikusan ennyivel lejjebb vinnék a bérleti díjakat. A szakember szerint az egészségügyi hozzájárulás eltörlése miatt jelentősen kifehéredhet az albérletpiac, mert a bevétel után csak 15 százalék személyi jövedelemadót kell majd fizetni, ez pedig sok lakástulajdonos számára elég lehet ahhoz, hogy teljesen legálisan adja ki a lakását.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.