2019. november 18., hétfő
Jenő

Belföld

Fekete-Győr András: provokációból jeles

Fénylő üstökösként robbantak be a hazai politikai életbe, de a választók előtt „sötét lovak” a Momentum Mozgalom ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben. Zárásként a párt 28 éves elnökéről, Fekete-Győr Andrásról írunk, aki eddigi rövid politikusi pályafutása alatt már több cirkusz kiprovokálója volt.

Fekete-Győr András szerint annak, aki Budapesten született, jómódú családban nőtt fel és külföldön tanult, nem szabad emiatt szégyenkeznie – írta korábban a Simicska-féle Index a Momentum elnökéről. Nos, a 27 éves politikusnak ennek alapján nincs is oka szégyenre, hiszen a jellemzés tökéletesen illik rá.MTI Fotó: Marjai János

Fekete-Győr igazán „jó családból” származik. Édesapja id. Fekete-Győr András közgazdász, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatója, nagyapja tsz- és tanácselnök is volt Heves megyében, ő maga pedig a Toldy Gimnázium – ahol basszusgitározott és a hírek szerint a lányok kedvence volt – után az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát végezte el. Ezután több külföldi városban – Párizs, Brüsszel, Berlin – is élt, valamint dolgozott az Európai Parlamentnél is. 2014-ben, a francia fővárosban döntötte el, hogy hazatér és politizálni fog, tavaly nyáron érkezett meg Berlinből.

Talán ezért is van, hogy egy korábbi, a mandiner.hu-nak adott interjúból kiderült: fogalma sincs, mennyibe kerül egy liter tej (120 és 180 forint között tippelt). Magánéletéről keveset tudni, de azt igen, hogy korábban egy szingapúri, most pedig egy francia lány a barátnője. Utóbbival németül beszélnek.


Fekete-Győrről azt mondják, hogy diákként nem volt nagyszájú, nem ő volt a társaság középpontja. Mióta politikusnak állt, mégis gyakran agresszív. Karrierjét mindjárt azzal kezdte, hogy az egyik olimpiaellenes aláírásgyűjtő pultnál – ügyelve arra, hogy mindez a sajtó előtt történjen – kiosztotta az MSZP-s Szanyi Tibort. A szocialista egyébként csak segíteni akart, de Fekete-Győr szerint ez „nettó színház” volt.

Amikor legutóbb hívatlanul sétált be párttársaival az Origo szerkesztőségébe, és mindenféle engedély nélkül filmre vették az egyik megrökönyödött újságírót, akinek provokatív kérdéseket tett fel, még saját hívei körében is megbotránkozást keltett. A korábban a Momentumot „fényező” Index szerint ez a párt eddigi legrosszabb húzása volt, de számos másik párt – a Jobbik, az LMP, a DK és a Liberálisok –, valamint a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint is. Fekete egyébként nem bánta meg tettét, és mint nyilatkozta, újra berontana a szerkesztőségbe.

 

Nem perelnek, mert nincs okuk

A Momentum bevallotta, hogy tényleg milliós összegeket tehettek el a Momentum vezetői még HÖK-ösként – írta a Spíler Blog. Orosz Anna korábban az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt is elmondta, hogy a nevek stimmelnek, az összegek stimmelnek, ezért nem is perelik be az Origót. Az Origo korábban arról számolt be, hogy a Momentum tagjai egyetemi tanulmányaik ideje alatt komoly pénzeket tehettek zsebre a hallgatói önkormányzatokban. A cikk egyébként a Soros György által fenntartott Átlátszó összesítésén alapult.

Kapcsolódó Cikkek