EUR: 309,46 Ft
CHF: 284,94 Ft
2017. június 26., hétfő
János, Pál

Egyéb

Feleségem életem főnyereménye

Megható levelet kaptunk egy nyugdíjas tanártól, aki úgy gondolja, Fortuna nemcsak pénzt hozhat, hanem örök boldogságot is. Élete legnagyobb főnyereményének ugyanis feleségét tartja.

Csaba hisz abban, hogy jó szerencse kell, semmi más /Fotó: Illusztráció

– Nyeremény? Erről a legtöbb embernek a sok pénz jut az eszébe. Nekem egy szerény történet – kezdte lapunknak küldött levelében Csaba.

– 1960-ban a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium másodikos tanulója voltam (akkor még a Vasvári Pál utcában volt). A nagy tekintélyű Margócsy tanár úr megkért, hogy vegyek részt Debrecenben egy nagy műveltségi vetélkedőn, három negyedikes társammal. A gyomrom összeszűkült, addig Debrecenben nem jártam, vonaton egyedül még nem utaztam. Az állomáson aggódva vártam a „nagyokat”, de ők elkéstek. (A villamos a „kitérőnél” megvárta a kisvonatot a Széchenyi utcában. Ma már se villamos, se kisvonat.) Szerencsémre egy kedves néni Debrecenbe utazott, azonnal hozzá szegődtem. Egy kissé megnyugodtam. Megmagyarázta, hol kell leszállnom a villanyosról (a debreceniek így mondták), hol van az egyetem. Odataláltam. Ámulattal néztem a hatalmas építményt, gondolni sem mertem volna, hogy három év múlva itt tanulok tovább. Az aulában 36 asztal 4-4 székkel. A versenycsapatok elfoglalták helyeiket. Én egyedül, szorongva. Egy tekintélyes, udvarias fiú megkérdezte, indulok-e egyedül. Igen, indulok – hiszen Margócsy tanár úr ezt kérte! Közel háromórás vetélkedő – izgalmam megszűnt. De jött az eredményhirdetés. Az ötödik helytől indult a tekintélyes zsűri. Szinte megdermedtem, az első helyezést 96 ponttal a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium „csapata” érte el. Egyedül indult a „csapat”, kitört a nevetés, majd elsüllyedtem. Szinte szédelegve indultam az oklevélért. Hazafelé, a vonaton, eszembe jutott a verseny egyik kérdése: „Jó szerencse kell, semmi más!” Kinek a jelszava, hogyan hangzik latinul? (2 pont). A jó válasz: Zrínyi Miklós, a hadvezér és költő, latinul: SORS BONA NIHIL ALIUD. Jók voltak a kérdések, így Fortuna kegyeibe fogadott. Másnap visszafogott büszkeséggel adtam át az oklevelet Margócsy tanár úrnak. „Ezt vártam tőled” – mondta, és a naplóba bekanyarított egy ötöst – magyarból. Ez volt az én nagy nyereményem!
Kérem, hajoljanak közelebb, halkan megsúgom Önöknek, hogy életem főnyereménye valójában a feleségem, lassan ötven éve!

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.