2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb

Feleségem életem főnyereménye

Megható levelet kaptunk egy nyugdíjas tanártól, aki úgy gondolja, Fortuna nemcsak pénzt hozhat, hanem örök boldogságot is. Élete legnagyobb főnyereményének ugyanis feleségét tartja.

Csaba hisz abban, hogy jó szerencse kell, semmi más /Fotó: Illusztráció

– Nyeremény? Erről a legtöbb embernek a sok pénz jut az eszébe. Nekem egy szerény történet – kezdte lapunknak küldött levelében Csaba.


– 1960-ban a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium másodikos tanulója voltam (akkor még a Vasvári Pál utcában volt). A nagy tekintélyű Margócsy tanár úr megkért, hogy vegyek részt Debrecenben egy nagy műveltségi vetélkedőn, három negyedikes társammal. A gyomrom összeszűkült, addig Debrecenben nem jártam, vonaton egyedül még nem utaztam. Az állomáson aggódva vártam a „nagyokat”, de ők elkéstek. (A villamos a „kitérőnél” megvárta a kisvonatot a Széchenyi utcában. Ma már se villamos, se kisvonat.) Szerencsémre egy kedves néni Debrecenbe utazott, azonnal hozzá szegődtem. Egy kissé megnyugodtam. Megmagyarázta, hol kell leszállnom a villanyosról (a debreceniek így mondták), hol van az egyetem. Odataláltam. Ámulattal néztem a hatalmas építményt, gondolni sem mertem volna, hogy három év múlva itt tanulok tovább. Az aulában 36 asztal 4-4 székkel. A versenycsapatok elfoglalták helyeiket. Én egyedül, szorongva. Egy tekintélyes, udvarias fiú megkérdezte, indulok-e egyedül. Igen, indulok – hiszen Margócsy tanár úr ezt kérte! Közel háromórás vetélkedő – izgalmam megszűnt. De jött az eredményhirdetés. Az ötödik helytől indult a tekintélyes zsűri. Szinte megdermedtem, az első helyezést 96 ponttal a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium „csapata” érte el. Egyedül indult a „csapat”, kitört a nevetés, majd elsüllyedtem. Szinte szédelegve indultam az oklevélért. Hazafelé, a vonaton, eszembe jutott a verseny egyik kérdése: „Jó szerencse kell, semmi más!” Kinek a jelszava, hogyan hangzik latinul? (2 pont). A jó válasz: Zrínyi Miklós, a hadvezér és költő, latinul: SORS BONA NIHIL ALIUD. Jók voltak a kérdések, így Fortuna kegyeibe fogadott. Másnap visszafogott büszkeséggel adtam át az oklevelet Margócsy tanár úrnak. „Ezt vártam tőled” – mondta, és a naplóba bekanyarított egy ötöst – magyarból. Ez volt az én nagy nyereményem!
Kérem, hajoljanak közelebb, halkan megsúgom Önöknek, hogy életem főnyereménye valójában a feleségem, lassan ötven éve!

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.