EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb

Feleségem életem főnyereménye

Megható levelet kaptunk egy nyugdíjas tanártól, aki úgy gondolja, Fortuna nemcsak pénzt hozhat, hanem örök boldogságot is. Élete legnagyobb főnyereményének ugyanis feleségét tartja.

Csaba hisz abban, hogy jó szerencse kell, semmi más /Fotó: Illusztráció

– Nyeremény? Erről a legtöbb embernek a sok pénz jut az eszébe. Nekem egy szerény történet – kezdte lapunknak küldött levelében Csaba.


– 1960-ban a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium másodikos tanulója voltam (akkor még a Vasvári Pál utcában volt). A nagy tekintélyű Margócsy tanár úr megkért, hogy vegyek részt Debrecenben egy nagy műveltségi vetélkedőn, három negyedikes társammal. A gyomrom összeszűkült, addig Debrecenben nem jártam, vonaton egyedül még nem utaztam. Az állomáson aggódva vártam a „nagyokat”, de ők elkéstek. (A villamos a „kitérőnél” megvárta a kisvonatot a Széchenyi utcában. Ma már se villamos, se kisvonat.) Szerencsémre egy kedves néni Debrecenbe utazott, azonnal hozzá szegődtem. Egy kissé megnyugodtam. Megmagyarázta, hol kell leszállnom a villanyosról (a debreceniek így mondták), hol van az egyetem. Odataláltam. Ámulattal néztem a hatalmas építményt, gondolni sem mertem volna, hogy három év múlva itt tanulok tovább. Az aulában 36 asztal 4-4 székkel. A versenycsapatok elfoglalták helyeiket. Én egyedül, szorongva. Egy tekintélyes, udvarias fiú megkérdezte, indulok-e egyedül. Igen, indulok – hiszen Margócsy tanár úr ezt kérte! Közel háromórás vetélkedő – izgalmam megszűnt. De jött az eredményhirdetés. Az ötödik helytől indult a tekintélyes zsűri. Szinte megdermedtem, az első helyezést 96 ponttal a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium „csapata” érte el. Egyedül indult a „csapat”, kitört a nevetés, majd elsüllyedtem. Szinte szédelegve indultam az oklevélért. Hazafelé, a vonaton, eszembe jutott a verseny egyik kérdése: „Jó szerencse kell, semmi más!” Kinek a jelszava, hogyan hangzik latinul? (2 pont). A jó válasz: Zrínyi Miklós, a hadvezér és költő, latinul: SORS BONA NIHIL ALIUD. Jók voltak a kérdések, így Fortuna kegyeibe fogadott. Másnap visszafogott büszkeséggel adtam át az oklevelet Margócsy tanár úrnak. „Ezt vártam tőled” – mondta, és a naplóba bekanyarított egy ötöst – magyarból. Ez volt az én nagy nyereményem!
Kérem, hajoljanak közelebb, halkan megsúgom Önöknek, hogy életem főnyereménye valójában a feleségem, lassan ötven éve!

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.