EUR: 363,60 Ft
CHF: 344,27 Ft
2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Belföld

Felfüggeszthetik Kovács Béla mentelmi jogát

Kovács Béla, a Jobbik európai uniós képviselője mentelmi jogának felfüggesztését javasolta hétfői zárt ülésén az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága – értesült a Magyar Idők.

A lap információi szerint, a testület nem támogatta a politikus jogi képviselőjének, Szikinger Istvánnak azt az indítványát, hogy ha a grémium a jogi védettség megvonását indítványozza, úgy az ne érintse Kovács képviselői munkáját, valamint mondja ki, hogy nem lehet őt előzetes letartóztatásba helyezni. Információik szerint a jogi bizottság az egyhangú határozatban kimondta, hogy az ügyvéd indítványának nem lehet helyt adni, mivel Kovács Béla eddig két alkalommal nem tett eleget a testület idézésének, és nem jelent meg azokon a meghallgatásokon, amelyeken tisztázhatta volna a vele szemben felmerült gyanút.


Mint arról beszámoltunk, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján, fiktív gyakornoki foglalkoztatás gyanújával, költségvetési csalás miatt indult nyomozásban tavaly szeptemberben kérték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az EP korábbi, ugyancsak Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó döntése ugyanis csak a kémkedési ügyre vonatkozott. Mivel a mentelmi jog felfüggesztése konkrét bűncselekményhez kapcsolódik, újra kérniük kellett a mentelmi jog felfüggesztését .

A Jobbik EP-képviselője ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a politikus egy aktív, egykori KGB-ügynökkel összefüggő nyomozás közben a titkosszolgálat látókörébe került.

Kapcsolódó Cikkek