2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Félmilliárdból újul meg a bodrogkeresztúri templom – videó

Április közepe óta tart a bodrogkeresztúri római katolikus templom feltárása, amelynek során a szakemberek rég elfeledett gótikus falfestményeket, illetve sírhelyeket találtak. Könnyen lehet, hogy ez az évszázad felfedezése.

– A tervek szerint jövő hét közepén ér véget a templom szondázó feltárása – mondta a Lokálnak Makoldi Miklós, a Tokaji Múzeum régész munkatársa, aki gőzerővel dolgozik a bodrogkeresztúri római katolikus templom körüli ásatáson. – Ez a kutatás az első lépése egy felújító projektnek, amelyet egy miskolci építészeti cég végez majd el, amely többek között műemlék épületek felújítási terveinek készítésével foglalkozik.


Makoldi szerint a templom körül található temetőben több száz sírhelyre bukkantak, azonban egyelőre csak néhányat tárnak fel és vizsgáljak meg az állapotukat. Mivel a templom a XIII. század körül épült, a szakemberek úgy vélik, hogy a sírok is ebből a korszakból maradhattak fenn. Abban az időben az emberek a templomok tövébe temetkeztek, ugyanis hitük szerint ez gyorsabb utat jelentett a mennyország felé.

– Reményeink szerint a talált csontokat be tudjuk majd mutatni az érdeklődőknek, egy üvegpadló segítségével, hiszen nemcsak a templom körül találtunk sírokat, hanem magában a templomban is. Itt vélhetően a templom első papja pihen. Ezt könnyen megoldhatjuk, hiszen a mai járószinthez kepést egy méterrel lejjebb van a gótikus sír – mondta Makoldi.


A régészek azonban nemcsak sírhelyeket találtak, hanem olyan falfestményeket is, amelyek Makoldi elmondása szerint körülbelül ötven százalékban épek maradtak.

– Itt Kelet-Magyarországon nem igazán jutott pénz arra, hogy ilyen jellegű kutatásokat folytassanak a szakemberek, bár feltételezni lehetett, hogy léteznek ezek a freskók. Nemessányi Klára Munkácsy Mihály-díjas restaurátor találta a falképeket, amelyek a XX. századi beavatkozások miatt rongálódtak meg. Az északi falra például egy ablakot vágtak, így nem csoda, hogy nem teljes a gótikus, lovas katonákat ábrázoló festmény.

A feltárás jövő hét közepén véget ér, azonban a munka folytatódik, hiszen ezután készülnek a felújításra vonatkozó tervek. Az engedélyek megszerzése egy hosszabb folyamat lesz, ugyanis a terveket át kell futtatni az Örökségvédelmi Hivatalon, így a templom külső-belső felújítása fél év múlva kezdődhet és vélhetően két évig tart.

A jelenlegi munkát a miskolci Hadas Építész Kft. előfinanszírozza, azonban a műemléki felújításkor le lehet majd hívni az ide vonatkozó EU-s program által biztosított forrásokat. A program rendelkezésére álló tervezett keretösszeg 7,3 milliárd forint.

A bodrogkeresztúri templom teljes rekonstrukciója félmilliárd forintba kerül, a most zajló feltárások, jelen állás szerint, másfél millió forintba kerültek.

Kapcsolódó Cikkek