EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,29 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Miskolc

Félmilliárdos kár az állami erdőkben

Végéhez közeledik az Északerdő Zrt. által kezelt, állami tulajdonú erdőket ért károk felmérése. Az áprilisi havazás és vihar a Zempléni-hegységben és a Bükkben egyaránt pusztított.

Az összesítések szerint több mint 100 ezer köbméter fa borult ki a hó és szél miatt, túlnyomórészt bükk, de fenyő- és tölgyállományok is megsínylették a történteket. A veszteségek 90 százaléka a Bükk-, 10 százaléka a Zempléni-hegységet érintette. A legnagyobb pusztítást a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területe szenvedte el, ott 60 ezer köbméter fa károsodott. Az összesített becsült kárérték mintegy 500 millió forint. Ebben az összegben a faanyag értékvesztése, az erdőfelújítás költsége, valamint az erdészeti és turisztikai létesítményekben esett károk is benne vannak – ismertette Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója.


Nagy károkat okozott az áprilisi tél – fotó: Lokál

– A közutak felszabadítása a havazás és vihar után 4-5 napon belül befejeződött, de a Bükkben lévő erdészeti utakon május végéig elhúzódik a munka. Azt követően kezdődhet meg a kidőlt fatörzsek összetermelése, amennyiben a szükséges hatósági engedélyeket megkapjuk. Az biztos, hogy a kárfelszámolással idén nem végez az erdőgazdaság, a munka áthúzódik 2018-ra. A turistáktól, erdőjáróktól azt kérjük, hogy továbbra is fokozott óvatossággal közlekedjenek a Bükkben és a Zemplénben – fogalmazott Zay Adorján.

Kapcsolódó Cikkek