EUR: 323,37 Ft
CHF: 286,38 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Felső korhatárhoz kötnék a Mount Everest megmászását

Felső korhatárhoz kötnék a Mount Everest, a világ legmagasabb hegycsúcsának megmászását a helyi hatóságok, hogy megakadályozzák a hétvégihez hasonló tragédiákat, amikor meghalt egy 85 éves nepáli férfi, aki legidősebbként akarta meghódítani a hegyet.

A jelenlegi nepáli törvények értelmében legalább 16 évesnek kell lenni a csúcshódításhoz, a komoly fizikai kihívás teljesítésének azonban nincsen felső korhatára.


“Nagyon fontos, hogy minél hamarabb bevezessük a korhatárt. Ha lett volna ilyen szabályozás, akkor megelőzhettük volna egy élet elvesztését” – mondta a nepáli hegymászó egyesület vezetője, hozzátéve, hogy a testület a 76 éves korhatár bevezetését fogja szorgalmazni a kormánynál.

A 85 éves volt nepáli katona, Min Bahadur Sercsan szombat délután halt meg az alaptáborban, az orvosok szerint valószínűleg szívinfarktusban, de a boncolás eredményeire még várni kell néhány napot.

Az 1931 júniusában született hegymászó 2008-ban 77 évesen ért fel a 8848 méteres csúcsra, 2013-ban azonban felülmúlta egy japán vetélytársa, Miura Juicsiro, aki 80 évesen mászta meg a világ legmagasabb hegyét. Sercsan márciusban jelentette be: a tavaszi szezonban újra nekivág az Everestnek, hogy ismét az övé legyen a Guinness-rekord.

A férfi testét helikopterrel szállították vasárnap Katmanduba, ahol több száz családtagja, rokona és támogatója vett részt a búcsúztatásán. A ceremónián a helyi kormány tagjai és férfi hegymászótársai is lerótták tiszteletüket.

A napokban kezdődő idei szezonban minden korábbinál több, csaknem 400 hegymászó, köztük Klein Dávid és Suhajda Szilárd készül arra, hogy felmásszon a világ legmagasabb pontjára.

Kapcsolódó Cikkek