EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb XX.kerület

Ferenczi Gyuri csizmái és harmonikája a múzeumban

Ki gondolta volna, hogy kedvenc telefonkészülékünk, a gyerek szétrágott fülű macija vagy egy taxióra is lehet kiállítási tárgy. A Múzeumok Éjszakája rendhagyó pályázatán bárki használati tárgya a vitrinbe kerülhet. Ferenczi György a szájharmonikáját adná oda, míg páratlan csizmagyűjteményéből a Néprajzi Múzeumban kaphatunk ízelítőt.

A Néprajzi Múzeum aktuális, bocskorokat, csizmákat bemutató kiállítására Ferenczi György is kölcsönad néhány vagány csizmát, míg a Múzeumok Éjszakája pályázatán szájharmonikájával indul.


– Gyerekkoromban kezdődött a csizmaőrület, amikor megnéztem a Volt egyszer egy vadnyugat című filmet – elevenítette fel a gyerekkorát Pesterzsébeten töltő Ferenczi György, honnan is ered a westernfilmekben oly népszerű lábbelik iránti vonzalma. – Akkor eldöntöttem, csak abban vagyok hajlandó járni. Ezt tulajdonképpen azóta is tartom. Szép kis gyűjteményem jött össze.

A legszebbek közé szerinte egy mongol és egy kalotaszegi példány tartozik, de hozzátette, hogy az övé funkcionális gyűjtemény, mert mindegyiket hordja is.

– Akad brazil és mexikói, de rengeteg amerikai csizmám is van. Ha kimegyünk az Egyesült Államokba, akkor az egyúttal bevásárlókörút is. Az nekem maga a Kánaán.

A Néprajzi Múzeum kiállítására egyebek mellett egy piros krokodilbőr csizmát szánt, de a Múzeumok Éjszakája rendhagyó pályázatára valószínűleg szájharmonikáját adná oda.

– Harmonikából nincs nagy készletem, abból nem kell sok. Ami pedig már stúdiófelvételre nem volt alkalmas, azt mindig odaadtam fiatal zenészeknek. De mivel talán ez kapcsolódik leginkább a személyemhez, ezért gondoltam, hogy ezt küldeném be.

A pályázaton bárki részt vehet, a beküldési határidő május 29. További részletek a muzej.hu/jatek oldalon olvashatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.