EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Fidesz: Az uniós képviselők is Soros György “kottájából játszanak”

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint az Európai Parlament (EP) szerdai határozata arról tanúskodik, hogy az uniós testületben ülő magyar baloldali képviselők is Soros György “kottájából játszanak”, ami szégyenletes és elítélendő.

Hidvéghi Balázs délutáni budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a testület plenáris ülése a magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el, amelynek értelmében megkezdik az előkészítését a hetedik cikkely szerinti eljárás megindításának.


A kommunikációs igazgató üdvözölte, hogy a néppártiak többsége nem támogatta a jogszabálytervezetet, bár megjegyezte: egyesek közülük igen, amit annak tulajdonít a Fidesz, hogy az illegális bevándorlás kérdése megosztja Európát. Annak ellenére, hogy Soros György “személyesen lobbizott Magyarország ellen” Brüsszelben, a néppártiak nagyobbik része egy “józanabb” és visszafogottabb határozattervezetre szavazott – emelte ki.

Az EP Magyarországra akarja erőltetni a migrációt. A szavazás valódi tétje az illegális bevándorlás ügyében kifejtett nyomásgyakorlás volt, ennek azonban nem engednek – hangoztatta Hidvéghi Balázs.


A néhány éve kiadott Tavares-jelentéssel párhuzamot vonva úgy fogalmazott, hogy a “Soros-jelentés” felháborító, és “hetet-havat” összehord a melegek jogaitól a demokráciáig, a lényege azonban egy újabb frontális támadás a magyar bevándorláspolitika ellen, amit elutasítanak. Növekszik a nyomás a kötelező betelepítési kvótákkal kapcsolatban – tette hozzá.

A valóságtól elrugaszkodottnak nevezte a dokumentumot, amely szerinte sok torzítást tartalmaz.

Leszögezte: csak a magyarok dönthetik el, kivel akarnak együtt élni a saját hazájukban. A kormány nem változtatja meg a migrációval kapcsolatos álláspontját, továbbra is a magyarok érdekeit képviseli Brüsszelben.

A vizsgálat várhatóan mintegy fél évig tart majd, vagyis közvetlenül belenyúlik a jövő évi országgyűlési választások kampányába, így alkalmas lehet politikai nyomásgyakorlásra. Ez elfogadhatatlan, mert senki sem szólhat bele kívülről a választások kimenetelébe – ismertette a nagyobbik kormánypárt álláspontját.

Kérdésre hangsúlyozta, hogy nem most kezdődik párbeszéd – például a civilek és a CEU ügyében -, a kabinet mindig nyitott volt és lesz bármilyen vitás kérdés megtárgyalására.

Úgy fogalmazott: hajlik rá, hogy azt mondja, hasonlóan súlytalan a dokumentum, mint a Tavares-jelentés volt.
Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát: készítsen jelentést Magyarországról, hogy a parlament szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek