EUR: 323,19 Ft
CHF: 287,82 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Fidesz: Magyarország védelmében a kormánypártokra továbbra is számítani lehet

Magyarország védelmében a kormánypártokra, ahogy eddig, továbbra is számítani lehet – reagált közleményben a Fidesz-frakció Kontrát Károly (BM) és Vargha Tamás (HM) sajtótájékoztatójára.

„Magyarország védelmében a Fidesz-KDNP-re, ahogy eddig, továbbra is számítani lehet. A kormánypártok minden támogatást meg fognak adni ahhoz, hogy a 2018-as költségvetésben több pénzt tudjunk fordítani a biztonságra, a rendvédelemre, a határvédelemre, a honvédségre, és ezzel a magyar emberek biztonságára. Az Európát sújtó tömeges bevándorlás és az állandósult terrorveszély miatt mindent meg kell tennünk a magyar emberek védelméért és a határvédelem megerősítéséért. A jövő évi költségvetési javaslat biztosítja, hogy több pénzt tudjunk fordítani a határvédelemre, a rendvédelmi és honvédelmi fejlesztésekre, és folytatni tudjuk a rendőrök, katonák béremelését. Felszólítjuk az ellenzéket, hogy támogassa a költségvetési javaslatot és ezzel a magyar emberek biztonságának megerősítését!” – olvasható a közleményben.


A jövő évi büdzsé a magyar emberek biztonságának költségvetése is – hangoztatta a Belügyminisztérium, valamint a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára közös hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kontrát Károly, a belügyi tárca államtitkára elmondta: a kormány továbbra is kiemelt feladatnak tekinti a magyar emberek biztonságát, ezért szinte valamennyi rendvédelmi szerv többletforrásra számíthat jövőre az ideihez képest.


Kitért arra, hogy az Európát fenyegető állandósult bevándorlás és terrorveszély miatt megerősítik a terrorelhárítást és a határok védelmét.

Ismertette: a rendőrség 22 milliárd forint többlettámogatásra, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 427 millió forint, a katasztrófavédelem mintegy 4 milliárd, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ 339 millió forint többlettámogatásra számíthat, de a büntetés-végrehajtás is több pénzből gazdálkodhat.

A tömeges bevándorlás miatt 50 milliárd többletkiadással tervez a Belügyminisztérium. Elmondta: a pénzt elsősorban a már meglévő két – Tompán, illetve Röszkén felállított – tranzitzóna működtetésére fordítják, továbbá az újonnan felszerelő határvadászok szolgálatba lépését segíti ez az összeg. Kitért arra is, hogy minden szükséges technikai, személyi feltételt biztosítanak a határvédelemhez, de amennyiben szükség lenne rá, a keret felülről nyitott és további forrásokat is tudnak erre a célra biztosítani.

A rendőrség mintegy 22 milliárd forintos többletforrásából kiemelte az életpályamodell folytatását, felidézve, hogy a 2015 júniusában hatályba lépett új szolgálati törvénynek köszönhetően akkor átlagosan 30 százalékos béremelést kaptak az érintettek, majd 2016-ban és 2017-ben további 5-5 százalékot. Ez a program folytatódik 2018-ban is. A kormány elismeri és értékeli a személyi állomány munkáját – tette hozzá.

Megemlítette a rendőrségi gépkocsiállomány cseréjét is, amelyre 5 milliárd forint többletforrást terveznek, továbbá az egykori határőrség Labanc utcai központjának felújítását, amely a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda épülete lesz.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt emelte ki, hogy a védelmi költségvetés 427,3 milliárd forint lesz, ami 73,6 milliárd forintos többletet jelent. Magyarország biztonságának tovább erősítése elképzelhetetlen anélkül, hogy a Magyar Honvédséget ne erősítenék és a jövő évi költségvetés ezt biztosítja – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a honvédek, a katonák továbbra is részt vesznek a határ védelemében, együttműködésüket a rendőrséggel példaértékűnek nevezte.

Vargha Tamás értékelése szerint a nyár közeledtével fel kell készülni arra, hogy akár az eddiginél is erőteljesebb migrációs nyomás alá kerül Európa.

Beszámolt arról, hogy jövőre a honvédségnél több pénz jut fejlesztésre, és új biztonsági stratégiát is készítenek. Felidézte: a magyar kormány törekvése, hogy 2024-re a védelmi ráfordítások aránya elérje GDP-arányosan a 2 százalékot. A komplex haderőfejlesztési program, a haditechnikai modernizáció mellett külön megemlítette a honvédek illetményemelését is, ami értékelése szerint a honvéd családok életszínvonalát is emeli.

Mint mondta, a honvéd a legfőbb érték, ezért munkakörülményeik javításában is szeretnének eredményt elérni: a haderőfejlesztés mellett laktanyafelújításra is fordítanak.

Megjegyezte: a modern és ütőképes Magyar Honvédség megteremtése mellett az is cél, hogy valamennyi járásban legyen önkéntes tartalékos egység. Vargha Tamás szerint a honvédelem nemzeti ügy, mindannyiunk ügye kell, hogy legyen.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagy Viktor: A lelkiismeret nem a lúzereké

  Nagy Viktor: A lelkiismeret nem a lúzereké

  Épp a Legyetek jók, ha tudtok próbáján értük utol Nagy Viktort, az Újszínházban színpadra állított Bizánc rendezőjét. A darab kapcsán beszélgettünk lelkiismeretről, bátorságról és lúzerségről és arról, hogy miért aktuális ma is Konstantin császár története, és az miért mutat túl napjaink muszlim-kérdésén.

 • Sportos Télapók

  Sportos Télapók

  Télapónak öltözött futók lepték el hétvégén Budapestet, ahol a tizenötödik alkalommal rendezték meg a jótékonysági Mikulás Kocogás versenyt.

 • Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  A pince tulajdonosa ezt a bort azoknak ajánlja, akik művészi módon húzzák ki a dugót a palackból, úgy kínálják , mint ajándékot az érzékeknek és elegáns mozdulattal forgatják a poharat.

 • Tovább nő a családok támogatása

  Tovább nő a családok támogatása

  Jövőre minden eddiginél több forrást fordít a kormány a családokra, és további jelentős lépések várhatók, amennyiben a magyar emberek a nemzeti konzultáción megerősítik a kormány elképzeléseit.