EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Belföld

Folyamatos balhék Macedóniában

Amit Macedóniában látunk, az a sorozatos külső beavatkozások következménye, és világosan mutatja, milyen veszélyekkel jár, ha egy ország életébe kívülről beavatkoznak – foglalt állást a szkopjei tiltakozásokkal és a parlament elleni támadással kapcsolatban Szijjártó Péter külügyminiszter, aki emlékeztetett arra, hogy a macedón kormány korábban egymás után öt választáson is győzni tudott.

– Az elmúlt két-három évben azonban egymást követték a durva beavatkozások Macedónia belső ügyeibe. Soros Györgyhöz kötődő szervezetek finanszírozták a kormányellenes akciókat, a kisebbségi pártokat pedig egy szomszédos ország kormánya látta el utasításokkal – magyarázta Szijjártó Péter.


/Fotó: MTI/EPA/Maja Zlatecska

Ismert: a szkopjei parlamentbe múlt csütörtökön tüntetők törtek be, az összetűzésekben száz ember megsérült. A legutóbbi választáson az eddigi szociáldemokrata ellenzék alulmaradt ugyan a jobbközép kormánypárttal szemben, de albán szövetségeseivel többséget tudna elérni a törvényhozásban. Ez a többség csütörtökön új, albán házelnököt választott. A tüntetők ezért háborodtak fel, ezért hatoltak be a törvényhozás épületébe.

Kapcsolódó Cikkek