EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Életmód

Forró téma a nyári szabadság

Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk. Legtöbben nyáron szeretnék ezt a kikapcsolódást élvezni, de vajon el lehet-e menni egyszerre 14 nap szabadságra, és mi van akkor, ha a főnök visszarendel?

  • A munkavállaló éves szabadságának 75 százalékával a munkáltató rendelkezik. A munkavállalónak előre kell jeleznie, hogy mikor menne pihenni, a munkáltatónak pedig a tervezett kiadás előtt 30 nappal válaszolnia kell, hogy kiveheti-e a kért szabadságot.
  • A fennmaradó szabadsággal  a munkavállaló rendelkezik, ezt 15 nappal a tervezett kivétel előtt kell bejelenteni.
  •  A szabadságot a munkáltató nem aprózhatja el, mindenkinek jár legalább két hét összefüggő szabadság.
  • A szabadság idejére a főnök feladata a helyettesítésről gondoskodni. A helyettesítés tényét írásban kell közölni a dolgozókkal.
  • A dolgozót a főnök utasíthatja, átirányíthatja, hogy ideiglenesen más területeken is dolgozzon, de nem oszthatja be számára előnytelen helyre, átmenetileg sem fokozhatja le például a középvezetőt recepcióssá.
  • A dolgozót vissza lehet rendelni a szabadságról akkor, ha ennek rendkívüli oka van, és a munkáltató egyértelműen bizonyítani tudja a visszahívás szükségességét. A munkáltatónak kötelezettségei vannak a szabadságról visszahívott dolgozó felé: a cég köteles megtéríteni a munkavállaló számára a szabadság megszakítása kapcsán felmerült összes költségét, például a váratlan munkába állás miatt a gyermekekre felügyelő napidíját vagy a hazaút költségeit.
Címkék

Kapcsolódó Cikkek