2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Szombathely

Függőleges erdő, várossziluett, napelem

A homlokzatot felújítják, a nyílászárókat kicserélik, a központi szellőző-légkondicionáló rendszereket modernizálják – több mint 600 millió forintból újul meg a szombathelyi városháza épülete, amely így nemcsak korszerűbb, mutatósabb is lesz. Az első terveket az áprilisi közgyűlésen mutatták be.

– A mai városháza épülete több mint három évtizede épült az akkori ízlésvilág és technológia szerint, Horváth László tervei alapján. Mára műszakilag leromlott állapotba került, ráadásul megjelenésében sem felel meg a kor követelményeinek. Pályázati lehetőségünk adódott az épület külső felújítására, aminek tervei egy „zöld ház” kialakítását célozták meg – mondta Puskás Tivadar polgármester a Lokál Extrának.


Több mint 600 millió forintból újul meg a városháza épülete Fotó: Mátis és Egri Tervező Kft.

A terveket az áprilisi közgyűlésen mutatták be. – A cél az, hogy a beruházás után a ház igazi szerethető színfoltja legyen a városnak – mondta Egri Balázs tervező. Hozzátette: figyelembe véve a vasbeton vázas épület jellemzőit, az energetikai korszerűsítéshez szükséges a homlokzat felújítása is, mert a műkő burkolatot nem lehet hőszigetelni.

A ház két jól elkülöníthető funkcionális és szerkezeti egységre tagozódik: a földszinten és az első emeleten az ügyfélforgalmi terek, közgyűlési és tárgyalótermek, a városvezetés irodái, valamint a házasságkötő terem található. A nagyobb térigényű, két szintet elfoglaló funkcionális egység fölött, a II. emeleti telefonközpont konzolos födémére ültetve lebeg az irodákat tartalmazó, négy emelet magas torony. Az épületet a középső közlekedőmag fölötti kiemelt gépészeti szint zárja le a hetedik emeleten. A pincében a gondnoksági irodák, irattárak, műhelyek, valamint gépészeti helyiségek kaptak helyet.


A felső szinteken várossziluett, az alsókon sok zöld növény díszíti majd a házat Fotó: Mátis és Egri Tervező Kft.

A beruházás során az épület „gallér” részét beépítenék, és mozgatható falakkal új iroda- és tárgyalóhelyiségeket hoznának létre. Továbbá kicserélik a nyílászárókat, megújítják a központi szellőző-légkondicionáló, az árnyékoló- és a fűtésrendszert, valamint korszerűsítik a belső világítást és napelemeket szerelnek fel. Ezeknek köszönhetően jelentősen csökkennek az épület fűtési költségei.

Új homlokzatot is kap az épület Fotó: Mátis és Egri Tervező Kft.

Elhangzott: a felújítás zöld szemlélet szerint, a környezetvédelem jegyében történne, valamint a tervezők fontosnak tartják azt is, hogy a szombathelyiek magukénak érezzék az épületet. Ezért az irodaházi rész festett üveges burkolatot kapna, amelyen a város sziluettjét jelenítenék meg. Az alsó szinteken pedig – igazodva a nemzetközi trendekhez – függőleges erdőket hoznának létre. Ez azt jelenti, hogy olyan növényeket telepítenek az épület vízszintes felületeire, amelyek a homlokzaton nem ragadnak meg, de fölfelé terjeszkednek, továbbá zöldbe öltöztetik a teraszokat is. Mindehhez sötétszürke kerámiaburkolat dukál.

Szó volt arról is, hogy a felújítást úgy oldanák meg, hogy ne kelljen kiköltözni az épületből: egyedülálló módon egy üvegburkolat mögött dolgoznának az átalakításon. A beruházás 630 millió forintba kerül, erre a Területi Operatív Programból nyert támogatást a város. Az új épület a tervek szerint 2019 tavaszára készülhet el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.