EUR: 323,34 Ft
CHF: 286,52 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Gyurcsány átverte Bözsi nénit

Bár valóban a Bajnai-kormány ideje alatt vezették ki a 13. havi nyugdíjat, az erről szóló javaslatot Gyurcsány Ferenc kabinetje nyújtotta be 2009-ben – írta a Népszava. Vagyis a szocialista exminiszterelnök felültette Bözsi nénit, amikor azt állította, hogy az Orbán Viktor miniszterelnöknek rá panaszkodó nyugdíjas nem is miatta esett el nyugdíja egy részétől.

A Facebookon üzent annak a nagygéci idős asszonynak Gyurcsány Ferenc, akit a hétvégén Orbán Viktor látogatott meg az ország leggyérebben lakott településén található otthonában. Az idős hölgy arról panaszkodott a miniszterelnöknek, hogy annak idején Gyurcsány elvette a 13. havi nyugdíjat. Csúcs Imréné, Bözsi néni arra utalt, hogy a Gyurcsány-kormány 2009-es intézkedései során elkezdte kivezetni a 13. havi nyugdíjat, illetve fokozatosan emelni kezdték az öregségi nyugdíj korhatárát 65 évre.


Orbán Viktor Nagygécen

Gyurcsány a Facebookon próbálta megvezetni Bözsi nénit:

„Drága Bözsi néni, bizony rosszul emlékszik! A Gyurcsány-kormány teljes kormányzása alatt végig volt 13. havi nyugdíj (ami Bajnai kormányzása alatt szűnt meg)” – írta.


Gyurcsány arról persze megfeledkezett, hogy a 13. havi nyugdíj elvételét is tartalmazó törvénymódosítást 2009. március 13-án nyújtották be. Gyurcsány március 21-én mondott le, de egészen április 14-ig hivatalban maradt. Erre a Népszava egy korábbi, a 13. havi nyugdíj történetéről szóló, 2015-ös elemzése emlékeztet.

Vagyis Gyurcsány megpróbálta azt Bajnaira kenni, amit az ő kabinetje indított útjára, de lebukott. Amikor ezt az Index számon kérte a Demokratikus Koalíció elnökén, a párt újabb kínos magyarázkodásba kezdett:

„A 13. havi nyugdíj megszüntetéséről 2009. május 11-én szavazott a Parlament, és hivatalosan 2009. július 1-jével szűnt meg. 2009. április 14-től Bajnai Gordon volt Magyarország miniszterelnöke” – mosta össze a tényeket közleményében a Gyurcsány-párt.

De nem állnak meg itt a szemérmetlenségben, hozzáteszik: „Gyurcsány Ferenc 2009 márciusában azért is jelentette be a lemondását, mert nem kívánt együttműködni a 13. havi nyugdíj elvételében.”

Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc lemondását éppen azzal magyarázta, hogy ne az ő személye legyen az akadálya azoknak a reformoknak (köztük a 13. havi nyugdíj elvételének), amelyeket a gazdasági helyzetre való tekintettel meg kell lépni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek