EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,36 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Sport

Gyurta Dániel: Mesterem maradsz az égi vizeken is

Meghalt Széles Sándor mesteredző, az olimpiai aranyérmes Gyurta Dániel és Risztov Éva egykori trénere. Napjaink egyik legkiválóbb, legkreatívabb úszószakembere március óta kómában feküdt, és nem is tért magához.

Szakmai tudását, felkészültségét azok is elismerték, akik az utóbbi időben sokszor és sokat bírálták alkoholizmusa miatt. A kazanyi vb után már sokan lemondtak róla, de felépült, ám mellőzöttsége miatt újra az italhoz fordult a 61 éves edző.


Gyurta Dániel /Fotó: MTI/EPA/Claus Fisker

– A betegsége lerövidítette edzői a pályafutását – nyilatkozta az M4-nek az egykori sporttárs, Sós Csaba szövetségi kapitány, és hozzátette, Széles nemcsak hihetetlen tudás birtokában volt, de tapasztalata és tehetsége is adva volt ahhoz, hogy a csúcsra érjen tanítványaival. Két, két és fél éve azonban már rendszeresen jöttek elő a problémák, amelyek kizárták, hogy alkotó munkát végezzen. Mindazonáltal a neve örökre fennmarad.

Széles Sándor /Fotó: Beliczay László

Legkedvesebb és legeredményesebb tanítványa, Gyurta Dániel tavaly mással kezdte meg a felkészülést, de szívében mindig lesz helye a szakembernek, akivel 17 évig együtt dolgozott együtt. „Mesterem voltál, mester maradsz az égi vizeken is. Isten nyugosztaljon, Sanyi bá!” – tette közzé Gyurta a Facebookon, míg a szintén londoni bajnok Risztov Éva így emlékezett: „Sanyi bácsi, köszönöm azt a sok jót, amit kaptam, a belém fektetett hitet, amivel segítettél a világ tetejére jutni! Örökre a szívemben maradsz.”


A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka pedig ezt írta: „Sajnálattal hallottam a hírt, nyugodjon békében, Sanyi bácsi! Az egyik legmeghatározóbb mestere volt a magyar úszóvilágnak!”

Bajnokokat nevelt

Széles Sándor Széchy Tamás mellett tanulta ki a mesterséget. 1979-ben szerezte meg a TF-en szakedzői diplomáját, egy évre rá, a moszkvai olimpián az edzői stáb tagja volt. A kilencvenes évek végére kikerült Széchy árnyékából, olyan fiatalokat edzett, mint a Verrasztó testvérek, majd később Risztov Éva vagy épp a Gyurta fivérek.

Kapcsolódó Cikkek