EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb

Ha május, akkor újkrumpli!

Bár a fogyókúrázóknál tiltólistán van a krumpli, az újkrumpli magas víz- és alacsony kalóriatartalma miatt lekerülhet innen. A hámozással sem kell bíbelődni, a hártyaszerű héj megőrzi a vitamint főzés közben, ami sós vízben maximum 7-8 perc.

Serpenyőbe is piríthatjuk egy kevés olívaolajon, a végén pedig meg lehet bolondítani fűszerekkel. Íme, néhány egyszerű recept:


Fotó: Mészáros Diána

Mustáros burgonyasali 

Hozzávalók: 1 kg újkrumpli, 2 ek. dijoni mustár, 3 kk. balzsamecet, 2 ek. víz, 8 ek. olívaolaj, só, bors, 1 közepes póréhagyma, 2 ek. kapribogyó, 4 db csemegeuborka, bazsalikom, kakukkfű.

Elkészítés: Az újkrumplit egy evőkanálnyi olívaolajon, saját gőzében, fedő alatt megpároljuk. Amíg puhul, elkészítjük az öntetet. A dijoni mustárt balzsamecettel, vízzel, olívaolajjal, egy csipet sóval és egy kevés borssal simára keverjük. Amikor a krumpli kihűlt, a felkarikázott póréhagymával, kapribogyóval, az apróra vágott csemegeuborkával együtt a mustáros öntetbe forgatjuk, bazsalikomlevéllel és kakukkfűvel díszítjük.

Tarjás, pácolt

Hozzávalók: 2 kg sertéstarja, 1 kg újkrumpli, 1 dl balzsamecet, 2 ek. olívaolaj, 2 ág rozmaring, kakukkfű só, bors.
Elkészítés: Az ujjnyi csíkokra vágott húst bepácoljuk a balzsamecet, olívaolaj, rozmaring, kakukkfű, só, bors keverékével, lefedjük és betesszük a hűtőbe. Sütés előtt fél-egy órával kivesszük a húsokat a hűtőből. A krumplit alaposan megmossuk, kicsit ledörzsöljük és félbevágva egy tepsibe helyezzük, sózzuk. Rátesszük a krumplira a húst, alufóliával lefedjük, és mehet a sütőbe. Másfél óra alatt 180 fokos sütőben készre sütjük.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

    Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

    Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

  • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

    A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

    Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

  • Adományokat osztottak

    Adományokat osztottak

    250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

  • Egyedi értékeket őriznek

    Egyedi értékeket őriznek

    A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.