2018. december 14., péntek
Szilárda

Külföld

Hat év börtönt kapott, mert csatlakozni akart az Iszlám Államhoz

Hat év börtönbüntetésre ítéltek kedden Prágában egy cseh fiatalembert, aki az év elején Szíriába indult, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorista szervezethez.

Jan Silovsky ügyében a prágai fellebbviteli bíróság hozott súlyosbított ítéletet, miután az államügyész megfellebbezte a pilseni regionális bíróság korábbi ítéletét, amely három év három hónapról szólt. Az ítélet jogerős.


A cseh fiatalembert februárban az isztambuli repülőtéren tartóztatta le a török rendőrség, ahonnan a szír határ közelében lévő Gaziantep városba, majd Szíriába akart utazni. Miután a fiatalember beismerte utazásának célját, tehát hogy csatlakozni akart a terrorista szervezethez, a török rendőrség átadta őt a cseh hatóságoknak.

Silovsky eredetileg a cseh hatóságoknak is beismerte, hogy az Iszlám Állam hadseregéhez akart csatlakozni, de később vallomását módosította. Azt mondta, nem ő akart gyilkolni, hanem azt akarta, hogy ő essen el a harcokban.

Bár a védőügyvéd azt állította, hogy ügyfele beteg, a bíróság ezt nem ismerte el, Silovsky cselekedetét társadalmilag rendkívül veszélyesnek minősítette, és a vádlottat jogerősen hat év szabadságvesztésre ítélte. Csehországban büntetendő cselekmény, ha valaki bármilyen módon terrorista szervezetet támogat.

Kapcsolódó Cikkek