2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Hat hónappal meghosszabbítják a haiti menekültek humanitárius programját

Az amerikai kormányzat bejelentette, hogy 6 hónappal meghosszabbítja azt a humanitárius programot, amely a múlt évtized vége óta a haiti menekültek védelmét biztosítja az országban. Hozzátették, hogy ezt követően, a jövő év elején Washington le is zárja a programot, amelyet korábban már többször meghosszabbított 18-18 hónappal.

A humanitárius programot 2010-ben léptették életbe, s azokra a haiti menekültekre vonatkozik, akik a karibi országban 2010-ben pusztító földrengés után érkeztek az Egyesült Államokba.


Mintegy 58 ezer menekültnek adták meg akkor átmeneti időre a tartózkodási engedélyt úgynevezett ideiglenes védett státusszal. Ez azt jelenti, hogy az érintettek nyugodtan élhetnek és munkát vállalhatnak az Egyesült Államokban anélkül, hogy kitoloncolástól kellene tartaniuk. Az engedélyt 18 hónapra adták ki, majd többször automatikusan meghosszabbították. A legutóbbi hosszabbítás júliusban jár le.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium közleménye szerint az engedélyt ezúttal csak hat hónapi időtartamra újítják meg, s januártól nem várható további hosszabbítás.

Az amerikai sajtónak nyilatkozó – nevük elhallgatását kérő – minisztériumi tisztségviselők szerint a kormányzat úgy ítéli meg, hogy Haitin jelentős mértékben javult a helyzet, a menekültek tehát visszatérhetnek hazájukba.

Közleményében John Kelly belbiztonsági miniszter úgy fogalmazott: “a döntést a Haitin tapasztalható jelenlegi helyzet gondos megvizsgálása és a haiti kormányzat képviselőivel folytatott megbeszélések után” hozták meg. “A 2010-ben pusztító földrengés óta Haiti több területen is jelentős haladást ért el, s büszke vagyok arra, hogy ebben a nehéz időszakban az Egyesült Államok szerepet vállalt haiti barátaink megsegítésében” – olvasható a belbiztonsági miniszter állásfoglalásában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Erősebb lehet Merkel utódja

    Erősebb lehet Merkel utódja

    Kíváncsian várják az elemzők, hogy elhagyja-e elődje erősen migránspárti politikáját az Angela Merkel pártelnöki helyére hajszállal megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer. A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, politikailag akár erősebb is lehet, mint elődje, aki lényegében a migrációs politikájába bukott bele.

  • Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadta 150 ENSZ tagállam képviselőjének többsége azt a globális menekültügyi csomagot, amelyről a világszervezet közgyűlése 19-én szavaz majd, de több mint tucatnyi ország lépett ki már a csomag egyeztetési folyamatából.