EUR: 322,18 Ft
CHF: 285,51 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Belföld

Hatalmas csapást mérhet a magyar feketegazdaságra az online számlázás

Egyre költségesebb forgalmi adót csalni, az online számlázás bevezetésével pedig még nehezebb lesz megkárosítani a közkasszát – mondta a Magyar Időknek az adóhivatal pénzügyi nyomozóinak munkáját irányító helyettes államtitkár.

A lap szerdai számában megjelent írásban Sors László kifejtette: az utóbbi időben több intézkedés is született a költségvetést megkárosító cselekmények visszaszorításáért. Beszámolt arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén új módszert alkalmaz az áfacsalók ellen. A hivatal emberei megfigyelik azoknak a termékeknek az árát, amelyekkel gyakran követnek el visszaélést, ilyen például az étolaj, cukor, kávé, esetleg műtrágya vagy az élelmiszer-adalék. A feltűnően alacsony ár eleve gyanús, sokszor arra derül fény, hogy a beszerzési láncban nem fizették meg az áfát, sőt megkísérlik visszaigényelni azt az összeget, amelyet elcsaltak. Gyanú esetén a NAV munkatársai összehangolt módszerrel – adóellenőrzéssel, kamionok vizsgálatával, országok közötti termékforgalom megfigyelésével – derítik fel a bűnszervezetet. A megindított büntető- és adóigazgatási eljárásban a hiányzó adó fedezeteként az érintett szervezetek és magánszemélyek vagyonát is lefoglalja a NAV.


A helyettes államtitkár kitért az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentésére is, kiemelve, hogy az ötszázalékos mérték olyan alacsony, hogy többe kerül a csalás végrehajtása, mint az illegálisan megszerezhető vagyon. Az áruszállítás elektronikus követési rendszere szintén megnehezíti a csalók dolgát.

A szakember az igazi áttörést a következő év közepétől várja, amikor – a kormányzati tervek szerint – kötelezően életbe lép az online számlázás, ami az adóellenőrzésben és a pénzügyi nyomozásban is minőségi változást jelent majd.

Kapcsolódó Cikkek