EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb

Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi. Felesége, Magdi néni már hatvan éve hű társa.

– A családdal a születésnapot nem igazán szoktuk ünnepelni, mert az embert mindig a halandóságra emlékezteti, de jólesik, hogy ennyien eljöttek felköszönteni – mondta  a Lokál Extrának Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költőt a Petőfi Irodalmi Múzeumban ünnepelték, majd a rajongók sorban álltak, hogy átadhassák az ajándékaikat, volt, aki még kezet is csókolt a nagy művésznek. Sándor bácsi élvezte a felé áradó szeretetet, de azt is elárulta, hogy már nem tud eljutni annyi találkozóra, mint korábban, mert nehezebben mozog.


Kányádi Sándor és felesége fotók: Máté Krisztián/archív: PIM

Bottal közlekedik, miután összeroppant egy csigolyája. Sándor bácsi ugyanakkor nem panaszkodik. Csillogó szemmel beszél a versekről, irodalomról, és amikor arról kérdeztük, mire a legbüszkébb, hisz megszámlálhatatlan díjat kapott és több mint tíz nyelvre lefordították a verseit,  gondolkodás nélkül rávágja, hogy az Elek apó-kutakra. Ezek Benedek Elek meseíró emlékére készült ivókutak, amelyekre nagyrészt közadakozásból jött össze a pénz.

Kányádi Sándor 88. születésnapja

– Amikor iskolákba mentem, mindig mondtam a gyerekeknek, hogy aki lemond egy fagyi áráról, az részvényese lesz ezeknek a kutaknak. A követ a Hargitáról hoztuk és összesen hat működő kút van az országban. Egy életről beszélni nem könnyű, korán árvaságra jutottam, tízéves voltam, amikor édesanyám meghalt karácsonykor. Máig életem legrosszabb emléke. Nehéz életem volt, de büszke vagyok arra, hogy hasznos dolgokat is csináltam. És a legbüszkébb ezekre a kutakra vagyok! – fogalmazott a költő, aki mellett végig ott volt felesége, Magdi néni is. A pár már hatvan éve boldog együtt, és úgy gondolják, a szerelem, szeretet a kulcs az örökké tartó kapcsolatokhoz. A költő korábban bevallotta, hogy kezdetben fel sem merült köztük, hogy „egyházilag” is megesküdjenek, mivel ő református, míg Magdi néni katolikus volt. Az asszony azonban a csíksomlyói Mária-szobornál megfogadta, hogy ha egészséges gyermeke születik, mindenképpen katolikusnak kereszteli, ezért sürgetővé vált az egyházi esküvő is. A házasságnak Sándor bácsi nagypapája nem annyira örült „Egy négyszáz éves protestáns családban hogy fordulhat elő ilyesmi? Sándor, ki viseli nálatok a kalapot?” – kérdezte, mire a költő csak annyit válaszolt: „Én nem vallásháborút akartam, hanem gyereket”. Végül két fiúval ajándékozta meg őket a sors. Sándor bácsi a mai napig csinosan, megborotválkozva jelenik meg, bár fájlalja, hogy régen szép bajusza volt, de a felesége azt mondta, hogy inkább vágja le.


Kányádi és felesége a hatvanas években fotó: PIM

„Mondtam: „Nem vágom! Ez volt a függetlenségem utolsó fellángolása!” – mesélte a költő, akinek imádni való a humora és tiszteletre méltó a szerénysége. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes azt mondta róla, hogy a Kárpát-medence legnagyobb élő költője, de Sándor bácsi szerint csak a halál után derül ki teljes bizonyossággal, hogy egy költő maradandót alkotott-e vagy sem.

Egy nappal korábban született

1929. május 10-én (anyakönyv szerint 11-én) született Nagygalambfalván, Romániában (Hargita megye), székely földműves családban. Az anyakönyvben a rossz dátum nem a véletlen műve: május 10-e a román királyság megalakulásának napja, hivatalos nemzeti ünnep volt és a községházán úgy gondolták, „egy bángyin, hazátlan nem születhet ezen a szent napon”, ezért későbbi időpontot írtak a hivatalos iratokba. 1955-ben jelenik meg első verseskötete, a Virágzik a cseresznyefa. A Magyar Művészeti Akadémia tagja. 2009-től a budapesti I. kerület díszpolgára. Írói álneve: Kónya Gábor. Műveit többek között angol, észt, finn, francia, német, norvég, orosz, portugál, román és svéd nyelvre is lefordították.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.