2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb

Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi. Felesége, Magdi néni már hatvan éve hű társa.

– A családdal a születésnapot nem igazán szoktuk ünnepelni, mert az embert mindig a halandóságra emlékezteti, de jólesik, hogy ennyien eljöttek felköszönteni – mondta  a Lokál Extrának Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költőt a Petőfi Irodalmi Múzeumban ünnepelték, majd a rajongók sorban álltak, hogy átadhassák az ajándékaikat, volt, aki még kezet is csókolt a nagy művésznek. Sándor bácsi élvezte a felé áradó szeretetet, de azt is elárulta, hogy már nem tud eljutni annyi találkozóra, mint korábban, mert nehezebben mozog.


Kányádi Sándor és felesége fotók: Máté Krisztián/archív: PIM

Bottal közlekedik, miután összeroppant egy csigolyája. Sándor bácsi ugyanakkor nem panaszkodik. Csillogó szemmel beszél a versekről, irodalomról, és amikor arról kérdeztük, mire a legbüszkébb, hisz megszámlálhatatlan díjat kapott és több mint tíz nyelvre lefordították a verseit,  gondolkodás nélkül rávágja, hogy az Elek apó-kutakra. Ezek Benedek Elek meseíró emlékére készült ivókutak, amelyekre nagyrészt közadakozásból jött össze a pénz.

Kányádi Sándor 88. születésnapja

– Amikor iskolákba mentem, mindig mondtam a gyerekeknek, hogy aki lemond egy fagyi áráról, az részvényese lesz ezeknek a kutaknak. A követ a Hargitáról hoztuk és összesen hat működő kút van az országban. Egy életről beszélni nem könnyű, korán árvaságra jutottam, tízéves voltam, amikor édesanyám meghalt karácsonykor. Máig életem legrosszabb emléke. Nehéz életem volt, de büszke vagyok arra, hogy hasznos dolgokat is csináltam. És a legbüszkébb ezekre a kutakra vagyok! – fogalmazott a költő, aki mellett végig ott volt felesége, Magdi néni is. A pár már hatvan éve boldog együtt, és úgy gondolják, a szerelem, szeretet a kulcs az örökké tartó kapcsolatokhoz. A költő korábban bevallotta, hogy kezdetben fel sem merült köztük, hogy „egyházilag” is megesküdjenek, mivel ő református, míg Magdi néni katolikus volt. Az asszony azonban a csíksomlyói Mária-szobornál megfogadta, hogy ha egészséges gyermeke születik, mindenképpen katolikusnak kereszteli, ezért sürgetővé vált az egyházi esküvő is. A házasságnak Sándor bácsi nagypapája nem annyira örült „Egy négyszáz éves protestáns családban hogy fordulhat elő ilyesmi? Sándor, ki viseli nálatok a kalapot?” – kérdezte, mire a költő csak annyit válaszolt: „Én nem vallásháborút akartam, hanem gyereket”. Végül két fiúval ajándékozta meg őket a sors. Sándor bácsi a mai napig csinosan, megborotválkozva jelenik meg, bár fájlalja, hogy régen szép bajusza volt, de a felesége azt mondta, hogy inkább vágja le.


Kányádi és felesége a hatvanas években fotó: PIM

„Mondtam: „Nem vágom! Ez volt a függetlenségem utolsó fellángolása!” – mesélte a költő, akinek imádni való a humora és tiszteletre méltó a szerénysége. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes azt mondta róla, hogy a Kárpát-medence legnagyobb élő költője, de Sándor bácsi szerint csak a halál után derül ki teljes bizonyossággal, hogy egy költő maradandót alkotott-e vagy sem.

Egy nappal korábban született

1929. május 10-én (anyakönyv szerint 11-én) született Nagygalambfalván, Romániában (Hargita megye), székely földműves családban. Az anyakönyvben a rossz dátum nem a véletlen műve: május 10-e a román királyság megalakulásának napja, hivatalos nemzeti ünnep volt és a községházán úgy gondolták, „egy bángyin, hazátlan nem születhet ezen a szent napon”, ezért későbbi időpontot írtak a hivatalos iratokba. 1955-ben jelenik meg első verseskötete, a Virágzik a cseresznyefa. A Magyar Művészeti Akadémia tagja. 2009-től a budapesti I. kerület díszpolgára. Írói álneve: Kónya Gábor. Műveit többek között angol, észt, finn, francia, német, norvég, orosz, portugál, román és svéd nyelvre is lefordították.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.