2018. december 14., péntek
Szilárda

Külföld

Házasságtörésért köveztek halálra egy férfit

Szomáliai szélsőségesek halálra köveztek egy férfit, akit egy saría bíróság házasságtörésért elítélt – írta honlapján hétfőn a BBC brit közszolgálati média.

A 44 éves Dajov Mohamed Hasszant nyakig földbe ásták, majd az al-Shabaab iszlamista milícia harcosai halálra kövezték. A kivégzést több százan nézték végig a dél-szomáliai Ramo Adejben.


Hasszant azért ítélték el, mert házasságtörő viszonyt folytatott egy elvált asszonnyal, akit teherbe is ejtett. A nőnek azt hazudta, hogy az iszlám törvények szerint feleségül vette egy vallási elöljáró előtt. A férfinak a szeretőjén kívül két felesége volt – mondta el egy helyi tisztségviselő.

Szomáliának az iszlamisták fennhatósága alatt álló területein időről időre sor kerül hasonló barbár büntetésekre. 2014-ben egy kamasz fiút halálra köveztek, mert megerőszakolt egy nőt. 2008-ban egy házasságszédelgés vádjával elítélt fiatal lányt öltek meg hasonló módon.

Az al-Shabaab a szomáliai kormány megbuktatásáért küzd, és bevezetné az iszlám törvénykezést a kelet-afrikai országban. A milícia az Afrikai Unió csapatainak beavatkozása után kiszorult a városokból, de vidéken továbbra is jelentős hátországa maradt.

Kapcsolódó Cikkek