2018. december 19., szerda
Viola

Életmód

Hogy könnyebb legyen a pollenszezon

Profimedia, Wavebreak

Javában tart a pollenszezon, ám még előttünk van a leggyakoribb allergén növény, a parlagfű virágzásának időszaka. Összegyűjtöttük a Budai Allergiaközpont szakembereinek tanácsait.

Ne féljünk a szteroid orrspray-től!


A szteroid szó elsőre sokak számára ijesztően hangzik, pedig a hatóanyagok felszívódása helyileg, az orrban történik, ezért ezek a készítmények hosszú távon is biztonsággal alkalmazhatók. Hatékonyan mérséklik a duzzanatot és az irritációt az orrban, enyhítik az orrdugulást és orrfolyást. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus elmondta, hogy a szteroid orrspray-k nagyjából egy hét használat után fejtik ki teljesen a hatásukat.

A pollenek miatt súlyosbodhat az ekcéma


A szénanátha mellett a pollenallergia más tünetek formájában is megmutatkozhat.  Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus arra figyelmeztet, hogy pollenszezonban, főként a ruhával nem fedett területeken  – arcon, nyakon, karokon, lábszárakon – fokozódhatnak az ekcémás tünetek. Panaszok esetén allergiavizsgálattal igazolni lehet, hogy az ekcémás tüneteket a pollenek provokálják-e vagy sem. Ha bebizonyosodik, hogy a bőrtüneteket pollenallergia okozza, a megfelelő, kezelőorvos által felírt készítményekkel hatékonyan enyhíthetjük a panaszokat. A viszketés csökkentésére antihisztamin-tartalmú gyógyszerek, a gyulladt ekcémás bőrtünetekre zsírozó kenőcsök, valamint rövid ideig szteroid tartalmú krémek javasoltak.

Május végéig kezdje el az allergén immunterápiát!

Ha már unja, hogy a tünetei minden évben jelentkeznek, ideje tartós megoldást keresni az allergia ellen. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész e célra az allergén immunterápiát javasolja, jelenleg az egyetlen olyan kezelési módot, amely nemcsak a tünetekre, hanem azok kiváltó okára is hat. A kezelés során a páciens az adott allergén tisztított kivonatát szedi tabletta vagy cseppek formájában. Az allergén immunterápia a túlműködő immunrendszert állítja át „normál üzemmódba”, így a beteg képes lesz panaszok nélkül is elviselni azt az anyagot, amely korábban a tüneteit okozta. Ha most elkezdi, a tapasztalatok szerint már ezen a nyáron jelentősen csökkenhetnek a tünetei, majd ha még két éven át folytatja a kezelést, akár 10-12 évre is elfelejtheti az allergiát. Parlagfű-allergia esetén a kezelést május végéig ideális megkezdeni!

Előzze meg az asztmás rohamot!

Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Tünetei a környezetben található allergének – pollenek, háziporatka, penészgomba, háziállatok szőre – hatására jelentkeznek. A tavaszi-nyári pollenszezonban magas a levegőben található allergének száma. Ddr. Potecz Györgyi allergológus, tüdőgyógyász szerint ezért is nagyon fontos, hogy a betegek ismerjék az asztmás rohamot provokáló tényezőket. Az asztma vizsgálata és súlyosságának megítélése légzésfunkciós vizsgálattal történik. Az asztma allergiás eredetét vérvétellel vagy Prick-teszttel tudjuk igazolni. A tünetek megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a gyógyszeres terápia, melynek beállítása mindig egyénre szabottan történik.

Számoljon a keresztallergia lehetőségével is!
Ha légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét! Parlagfű-allergiások esetében például a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és az uborka okozhat ilyen tüneteket. Dr. Réthy Lajos allergológus és gyermekgyógyász tapasztalatai szerint az érintettek ilyenkor általában több ételt is feleslegesen kizárnak az étrendjükből. Ha valakinek a görögdinnyétől panaszai jelentkeznek, inkább a többi, esetleg tünetet nem is okozó élelmiszert sem fogyasztja. A helyzet pedig további lemondásokkal jár, ha egyszerre több mindenre is allergiás, hiszen így megnő a további keresztallergiák esélye is. Felesleges étrendi korlátozások helyett ilyenkor érdemes utánajárni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat és a továbbiakban csak azt az adott élelmiszert mellőzni. Erre ma már egy új vizsgálati módszer, a 244-es nanotechnológiás allergiateszt kínál lehetőséget.

Kapcsolódó Cikkek