EUR: 330,96 Ft
CHF: 301,32 Ft
2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Életmód

Hogyan legyünk jó gyakornokok?

A gyakornoki szerepkör sokszor nem a leghálásabb feladat, de rajtunk is sok múlhat hogy éljük ezt meg, és mennyit teszünk azért, hogy az első nap után mindenki elégedetten  nyugtázza a napot a munka végeztével. Már, ha nem az a célja a pályakezdőnek, hogy csúcsra fejlessze a kávéfőzési technikáját vagy rekord gyorsasággal használja a nyomtatót. Ha a válaszok nemlegesek, akkor most egy kis segítséget kapnak, hogy a teljesen új terepen remekelhessenek.

Íme néhány hasznos tanács pályakezdőknek, hogy hogyan nyissunk az új munkahelyen gyakornokként:


1. Megfelelő felkészültség

Fontos az öltözködés, a megfelelő tájokozottságot a cég profiljáról, működéséről, hiszen első benyomást csak egyszer lehet tenni.


2. Nyitottság!

Jól jön, ha rendelkezünk némi kommunikációs készséggel, és ezt meg is csillogtatjuk. Különösen fontos ez akkor, ha nem mutatnak be munkatársnak. Ilyenkor bátran kell kezdeményezni és megtenni az első lépést, biztosítva az első jó pontot magunknak.

3. Kérdezni, kérdezni, kérdezni!

Ha nem elég világos a feladat, vagy elbizonytalanodunk, kérdezni kell, akkor is, ha félszegek vagyunk. Nincs rosszabb, mint az első napon félreértések kereszttüzében végezni a munkát.

4. Alázatosság!

Vigyázat! Nem osztunk tanácsokat, nem okoskodunk akkor se, ha meg vagyunk győződve arról, hogy mi látunk jól valamit. Legyünk szolgálatkészek és a lehető legnagyobb ambícióval álljunk bármilyen munkafázis elvégzéséhez.

5. Csak lazán!

Ha túlstresszeljük magunkat, bármilyen profik is vagyunk, hibázhatunk, amit aztán kudarcként élünk meg, ezáltal beindul egy öngerjesztő folyamat, emiatt pedig még többet stresszelhetünk.

+1. A legfontosabbat sose felejtsük el: a hierarchiát!

Most mi vagyunk a „tápláléklánc” alján, akkor is, ha ezt soha senki nem érezteti, és a legkészségesebb emberek vesznek körül. Ellenben tudni kell a jogainkat, hogy mi az, ami már nem fér bele a tágan értelmezhető „gyakornok” pozíciójába. Ezeket betartva a legnagyobb valószínűséggel sokkal színesebben és valós tudásunkat mutatva tölthetjük munkanapjainkat gyakornokként.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezt nem tudják a robotok

  Ezt nem tudják a robotok

  Már vannak és lesznek olyan munkák, amelyeket átvettek a gépek, szoftverek, ugyanakkor az automatizáció új munkaköröket és szakmákat is teremt, így nemcsak „elvesz” az új ipari forradalom, hanem ad is.

 • Irány a Vértes és a Gerecse!

  Irány a Vértes és a Gerecse!

  Már nyolc kötettel büszkélkedhet a KidsOasis meseútikönyv-sorozata. Az Utazik a család könyveiben nyolc magyarországi tájegységről, régióról olvashatnak a gyerekek saját nyelvükön, közérthetően, viccesen, kedvesen.

 • Miért fontos a fogszabályozás?

  Miért fontos a fogszabályozás?

  A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikusabbá tétele, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése is, ami a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhat.