2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Külföld

Ideiglenesen bezárták a szerb-horvát határnál fekvő sidi befogadóközpontot

Ideiglenesen bezárták kedden a szerb-horvát határnál fekvő sidi befogadóközpontot, a migránsok elszállítását már korábban megkezdték.

Aleksandar Vulin szociálisügyi államtitkár a helyszínen kijelentette: kezelhetővé és átláthatóvá vált a migránshelyzet Szerbiában, ezért eljött az ideje, hogy csökkentsék a befogadóközpontok számát. Mint mondta: a tábor nem szűnik meg, így ha ismét szükség lesz rá, újra használatba helyezik. Az utóbbi másfél évben több tízezren fordultak meg a horvát határhoz közeli településen.


Siden április elején egy migráns betört egy családi házba, ahol csak két gyerek tartózkodott. Az eset után a helyi vezetés a befogadóközpont bezáratását követelte, mert – mint mondták – több incidens és számos lopás történt az utóbbi időben. Május elején pedig a Belgrád központjában hónapok óta sátorozó bevándorlókat is elszállították, és a többi befogadóközpontban osztották szét.

Vulin kijelentette, a Belgrád melletti obrenovaci központ kapacitását is csökkentik hamarosan. Kiemelte, nem az a cél, hogy egyetlen nagy központot hozzanak létre, amely túlterhelt és átláthatatlan lenne, hanem kisebb táborokban gondolkodnak, hogy ne okozzanak problémát egyetlen városnak sem.


A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy az illegális bevándorlók nem akarnak Szerbiában maradni, ami abból is látszik, hogy túlnyomó többségük nem adott be menedékjogi kérelmet. A migránsok célja az, hogy minél hamarabb elhagyják az országot – szögezte le.

A nyugat-balkáni országban eddig öt állandó és tizennégy ideiglenes befogadóközpont volt.

Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalat tavaly márciusban zárták le, a bevándorlók azonban embercsempészek segítségével továbbra is igyekeznek bejutni az Európai Unió országaiba.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában körülbelül 6-7 ezer migráns tartózkodik.

Kapcsolódó Cikkek