EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,36 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Extra

Imádod a Csillagok háborúját? Akkor ezt el kell olvasnod!

Joda eredetileg egy maszkos majom lett volna, míg a lézerkard hangja valójában egy öreg tévé zöreje – Május 4-én ünnepeljük a nemzetközi Star Wars napot. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a kultikus film legizgalmasabb érdekességeit.
A rajongók egész májusban Star Wars lázban égnek. George Lucas május 14-én ünnepli a születésnapját és a Star Wars saga hat filmjét is májusban mutatták be. Egy angol szójáték miatt van mégis május 4-én a Star Wars nap. Az erő legyen veled angolul “May the force be with you” amelyet a rajongók “May the fourth be with you”-ra azaz Május negyedike legyen veled! – re alakítottak.

A sárga, csillagos háttér előtt futó nyitófelirat utalás a harmincas évek Flash Gordon filmjeire. A filmben olvasható szöveg nagyrészét pedig Brian De Palma írta. Egyedül a Zsivány egyesben nem láthatjuk az ikonikus feliratot.


A film egyik jelenetében C-3PO elhalad egy homokban fekvő óriási csontváz mellett, ami a történet szerint egy Krayt sárkány csontváza. A sztori szerint 30 méter hosszúra és 10 méter magasra is megnőnek, súlyuk pedig meghaladja a két tonnát. A mesterséges csontvázat a stáb a forgatás befejeztével otthagyta, de 2002-ben amikor A klónok támadását forgatták újra ellátogattak a helyszínre és újra megtalálták a csontvázat.

A másik robot, R2D2 neve filmes zsargonra utal: kettes tekercs, második párbeszéd (Reel 2, Dialog 2). R2D2 belsejében egy törpe színész, Kenny Baker ült, aki korábban elárulta, hogy a stábtagok pucér csajokról készült fotókat ragasztottak a droid belső falára, hogy soha ne unatkozzon.


Yodáról nem tudni hogy eredetileg pontosan milyen faj tagja. Érdekes, hogy a rendező úgy tervezte, hogy egy maszkos majom játssza majd, bottal a kezében, de szerencsére erről sikerült lebeszélni. Megjelenését végül Stuart Freeborn brit sminkművész tervezte, aki Yoda arcát részben a saját, részben pedig Albert Einstein arcára alapozva készítette el. Nevének eredete a héber „Yodeah” szó, mely annyit tesz: aki tud. Yodának három lábujja van a Baljós árnyakban, de a többiben négy.

Luke Skywalkernek eredetileg a Luke Starkiller lett volna a neve. A hatodik rész befejezésére volt egy olyan terv is, ahol Luke felveszi apja sisakját és Darth Vaderként él tovább a sötét oldalon. A Zsivány egyes egyébként az első olyan SW-film amiben nem hangzik el a Skywalker név.

A Birodalom visszavág forgatása előtt Mark Hamill balesetet szenvedett, de hiába próbálták plasztikai sebészek teljesen helyrehozni az arcát, nem sikerült. Ezért a történetbe beleszőtték, hogy Luke-ot megsebesíti egy wampa. Egyébként a Freddy Kruegerként ismerté vált Robert Englund beszélte rá, hogy menjen el a Csillagok háborúja szereplőválogatására.

Hangok: Chewbacca hangját rozmárok, oroszlánok, medvék, borzok és egyéb már kihalt állatok hangja alkotja. A lézerkardét pedig egy öreg tévé zöreje.

Leia hercegnő szerepére Terri Nunn is pályázott, tíz évvel később ő énekelte a Top Gun betétdalált.

Carrie Fisher sosem titkolta, hogy A Birodalom visszavág forgatását végigkokainozta. Igazi férfifaló volt, a sors furcsa fintora, hogy férje, Bryan Lourd épp egy férfi miatt hagyta el. A Star Wars 7-be 59 évesen tért vissza, de látható a filmben, Billie, a lánya is. Tavaly decemberben tragikus hirtelenséggel hunyt el, azonban a Star Wars következő epizódjában is láthatjuk, mert halála előtt minden jelenetét leforgatta.

Minden idők egyik legnagyobb biztosítási összegét, 41 millió dollárt (12 milliárd forintot) könyvelhet el a Star Wars-filmeket gyártó Disney filmstúdió, amely bebiztosította magát arra az esetre, ha a Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher nem tudná eljátszani szerződésben vállalt szerepét.

Jake Lloyd tízéves volt, amikor megkapta a Baljós árnyak egyik főszerepét, ő alakította a fiatal Anakint. Utána azonban nagyot fordult az élete: 2001-ben bejelentette, hogy visszavonul és nem vállal több filmszerepet. Azóta pedig csak a balhéiról hallani. Kiderült, hogy skizofréniától szenved, egy alkalommal megverte a saját édesanyját, máskor a rendőrök kapták el autós ámokfutás közben. Azt állítja, hogy a hirtelen jött hírnév tette tönkre.

Samuel L. Jackson állítja, hogy az ő fénykardjába az volt belevésve, hogy “hülye k*csög”

Az utolsó Jedik előzetesében Kylo Ren arcán éktelenkedő sebhely kicsit máshol van, mint a hetedik részben. A rendező, Rian Johnson ezt azzal magyarázta, hogy “bénán” nézett ki, hogy a vágás pont az orrnyergén volt.

Az ébredő erőben a Finnt alakító színész, John Boyega csak akkor árulta el a szüleinek, hogy szerepelni fog a filmben, amikor már kijöttek az első hivatalos fotók. Úgy gondolta, hogy nem hitték volna el, hogy tényleg szerepel a moziban.

Már alig várjuk a Valerian című filmet, ami Jean-Claude Mézières képregénye alapján készült és júliusban mutatják majd be. Fogalmazzunk úgy, hogy a Valerian füzetek voltak korábban George Lucas legfőbb inspirációi a Csillagok háborújához, ezt azonban sosem ismerte el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet Ákos december 14-15-én. A népszerű előadó, dalszerző idén ősszel négyszámos stúdióanyagot jelentetett meg, ami a jövőre tervezett következő album előfutára.

 • Köllő Babett: Ma is testképzavarral küszködök

  Köllő Babett: Ma is testképzavarral küszködök

  A Csak show és más semmi szereplője, Köllő Babett hétről hétre megmutatja szexi oldalát a TV2 színpadán. A Feleségek luxuskivitelbenből megismert színésznő természetesen rengeteg bókot kap, ő azonban korántsem elégedett az alakjával.

 • Osvárt Andrea: Szeretném, ha szeretnének

  Osvárt Andrea: Szeretném, ha szeretnének

  Osvárt Andrea egy bájos és törékeny nő, akit a munkájából fakadóan mégis gyakran láthatunk férfias szerepben. Saját producerirodát vezet, ahol olykor bizony keményen rá kell csapnia az asztalra.