2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Eger

In memoriam Brancs

Az egri Brancs bezárásának ügyében védték már a két tulajt, ha akartunk, igazat adhattunk a háborgó szomszédoknak, de mint véleményező, megoldásokat kereső, ajánló szerv, az egri önkormányzat helyes eljárását eddig még senki nem kérdőjelezte meg.

Láthattunk az elmúlt években kemény rendőri intézkedésekbe torkolló Dobó téri koncertet, ideiglenes szemétteleppé varázsolt Érsekkertet egy-egy hétvégés program után, vállalhatatlanul viselkedő vendégekkel és helyiekkel. Utóbbi egyre inkább jellemző, így nem csoda, hogy az önkormányzat ezt megelégelve segített elfojtani egy – a lakók nyugalmát is megzavaró – konfliktusforrást.


Még mielőtt nagy lenne a felháborodás, nem azt mondjuk, hogy Egerben ne történjen semmi, de azért ne is a szélsőségek uralkodjanak: vagy dögunalom, vagy szánalmasan eleresztett hajak.

Az a város, amely a kultúrára, a borok, a gasztronómia és a vártörténelem megőrzésére, népszerűsítésére törekszik, ne tegyen egy Gárdonyi kertbe kocsmát. Nem? Olyan helyen, ahol családi házak, „kőkemény” lakóövezet van, ahová pihenni járnak haza a dolgozók, ahol a családok szeretnének nyugalomban élni, ott ne kelljen az alkoholgőzös óbégatást hallgatni és tolerálni.


Természetesen dicsérendő a két tulajdonos hölgy igyekezete, és nyilván mindent megtettek a maguk eszközeivel annak érdekében, hogy normális, kulturált körülmények között lehessen időt tölteni a Brancsban, de még saját bevallásuk szerint is nehéz lett volna programok nélkül megtölteni az egyébként a belvárosi partiútvonaltól távol eső helyet.

Nem tisztünk igazságot tenni a háborgó szomszéd és a tulaj hölgyek között, de az biztos, hogy becsülendő az önkormányzat intézkedése az ügyben – előbb engedte működni, aztán pedig, látva a konfliktust, közvetve segített rendezni a helyzetet. Mindezt megelőzte egy közös egyeztetés, ahol városunk önkormányzata a „simító” szerepet töltötte be. Végül a két hölgy határozott úgy, hogy nincs értelme nyitva tartani a Brancsot, hiszen az önkormányzat elég markáns lépéseket tett a nyitvatartást, a bor árusítását és a Gárdonyi kert használatát illetően.

– Eger Önkormányzata minden ilyen esetben, minden hasonló megkeresés kapcsán kompromisszumos megoldásra törekszik. A hivatkozott megbeszélésnek is éppen az volt a célja, hogy a közvetítő szerepét vállalva sikerüljön közös nevezőre hoznunk az érintett, régóta vitában álló feleket. A vendéglátóhely bezárásáról szóló döntést nem Eger Önkormányzata hozta meg, hanem az üzemeltetők. Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal szervei számára kötelező érvényűek bizonyos rendeletek, amelyeket ilyen eljárásainkban alkalmaznunk kell. A Brancs működését érintő vitákhoz kapcsolódó felvetések között van olyan, amely a város kompetenciája, de van olyan is, amely például a rendőrségre tartozik – számolt be kérdésünkre Zentai László, az egri önkormányzat médiareferense.

Megelégelték a hangzavart

Az egri Brancs 2015-ben nyitotta meg kapuit, két tulajdonossal, a Gárdonyi kert szomszédságában, majd abban is helyet kapva egy terasszal. A retró és modern jegyeket ötvöző hely környezetében csupa családi ház van, így a lakók – különösen egy szomszéd – megelégelték a kocsmában zajló „dajdajozást”. Több mint hatvan feljelentést tettek a rendőrségen, a két tulajdonos hölgy elmondása szerint tucatnyi alkalommal kiszúrták autóik kerekét, majd a szomszéd más környékbelieket is maga mellé állított, és az önkormányzatot is értesítették az áldatlan állapotokról. Ennek eredményeként – a tulajdonosok döntése nyomán – tavasszal bezárt a hely.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.