2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Szekszárd

Indulhat a Sió turisztikai fejlesztése

Hatvannégy TOP-pályázat kedvező elbírálásáról számolt be Szekszárdon Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke.

Sajtótájékoztatón ismertették a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyertes pályázatokat, ezúttal 64 projekt kap támogatást 9,8 milliárd forint értékben. Ezek közül Fehérvári Tamási kiemelte a Sió-projektet, amelynek megvalósítására a Tolna Megyei Önkormányzat 340 millió forintos támogatást nyert. A turizmusfejlesztést szolgáló beruházás révén vízen és vízparton szeretnének összeköttetést kialakítani a Balaton és a Duna között. A fejlesztéseknek köszönhetően 80 kilométeres szakaszon kajakkal, kenuval járható lesz a Sió, illetve zsilipelés után a Dunára is ki lehet jutni.


A projekt első ütemében Ozora és Szekszárd között tizenegy, kiszállóként használható mobil stéget helyeznek el, és hat pihenőépületet építenek – mondta Sulyok Balázs, a Tolna megyei önkormányzat főépítésze az MTI-nek.

Az állomásokon lehet majd vízi járműveket és kerékpárokat bérelni; a megállókat Ozorán, Simontornyán, Pálfán, Sárszentlőrincen, Borjádon, Úzdon, Kölesden, Medinán, Harcon, Sióagárdon és Szekszárdon építik ki.


A főépítész beszámolt arról is, hogy a projekt második részében kerékpárútvonalakat alakítanak ki a Sió mentén. Szekszárdtól Harcig öt kilométeren a forgalmas M6-os és M9-es szakaszokat elkerülő kerékpárút a Sió-töltésen épül meg. Harctól Simontornyáig a 6317-es úton jelölnek ki kerékpárutat, amely több szakaszon a Sió mentén halad. Jelenleg Siófoktól Ádándig lehet eljutni kerékpárúton, a teljes Balaton–Duna útvonalhoz a Sió Fejér megyei szakaszán, illetve Felsőnyék és Ozora között kell pótolni a hiányzó szakaszokat.

Több szakaszon a Sió töltésén alakítanak ki kerékpárutat
Fotó: Fazekas Zoltán

A Sió-projekt harmadik pályázatának keretében a Szekszárdi Kajak-kenu Sportegyesülettel közösen egy kerékpárokkal, kajakkal, kenuval, fitneszeszközökkel felszerelt turisztikai bázis épülne a Sió szekszárdi szakaszánál; a második és harmadik ütem forrásigénye egyenként 250 millió forint.

A főépítész közlése szerint az első ütem megvalósítása még idén elkezdődhet, a teljes projekt az Országos Vízügyi Főigazgatóság Sió-rendezési munkáival együtt, 2018–2020 között valósulhat meg.

Kitisztítják a Sió medrét
Fotó: Fazekas Zoltán

A 12 milliárd forint értékű, a KEHOP által támogatott vízügyi program részeként a Sió-mederben megszüntetik a zátonyokat és a feliszapolódást, amelyek gátolhatják a víz gyors folyását. A projekt tervezési szakaszban van, a munka jövőre kezdődhet el – mondta Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.