2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Sopron

Irodalmi est Rakovszky Zsuzsával

Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas író, költő, műfordító, Sopron díszpolgára volt a Széchenyi István Városi Könyvtár Bánfalvi Fiókkönyvtárának vendége az Irodalmi estek keretében.

A barátságtalan idő ellenére zsúfolásig megtelt a fiókkönyvtár, ahol Turbuly Lilla író, költő beszélgetett az ismert és elismert művésszel. Szóba kerültek a versek és regények születésének körülményei, a szülőhelyhez, Sopronhoz kötődő emlékek irodalmi témává válása, a műfordításokkal kapcsolatos élmények. Az est az olvasók kérdéseivel, majd a bánfalviak kedves vendéglátása közben oldott, jó hangulatú beszélgetéssel zárult.


Fotó: Horváth Csaba

Rakovszky Zsuzsa Sopronban született 1950. december 4-én. A soproni Martos Flóra Gimnáziumban érettségizett 1969-ben, egyetemi tanulmányait Debrecenben kezdte, majd a második évtől Budapesten folytatta. Az ELTE BTK-n szerzett magyar–angol szakos tanári diplomát. Az írónő néhány évig az Állami Gorkij Könyvtárban, valamint az ELTE angol tanszékének könyvtárában is volt könyvtáros, dolgozott szerkesztőként a Helikon Kiadónál, azóta szabadfoglalkozású, fordításból él. Rakovszky Zsuzsa elsősorban angol, amerikai költőket és prózát fordít, jelenleg Sopronban telnek mindennapjai. Legutóbbi regénye: Szilánkok (2014), legutóbbi verseskötete: Fortepan (2015). Többek közt József Attila-, Márai Sándor-, Magyarország Babérkoszorúja- és Kossuth-díjas alkotó.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.