EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Békéscsaba

Ismét visszarepülhettünk a középkorba

Idén negyedik alkalommal rendezte meg a Munkácsy Mihály Múzeum a Békéscsabai Vitézi Játékokat, amelynek ismét a Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely, közismert nevén a Gabonamúzeum adott otthont.

A rendezvénynek van egy kerettörténete: 1482-ben Mátyás király a fiának, Corvin Jánosnak ajándékozta a gyulai uradalmat, és bár nem biztos, hogy az uralkodó el is látogatott ide, a történet szerint igen. Mátyás király, amikor erre vitte az útja, Csaba városában pihent meg, ahol egy lovagi tornát rendeztek a tiszteletére. A lovagi torna motívuma azért fontos, mert ezeknek szigorú menetrendjük volt – bevonulás és más ceremóniák.


A bevonulás része már olyannyira kinőtte magát, hogy az egész rendezvény egy felvonulással kezdődik a belvárosban, amelyen részt vesz a királyi pár, a múzeum beöltözött dolgozói és természetesen a megjelent hagyományőrző csoportok teljes harci díszben. A vonulás során Szarvas Péter polgármester is szerepet kapott, aki mint városbíró néhány szóval köszöntötte a megjelenteket, majd hivatalos engedélyt adott a menetnek, hogy áthaladjon a Városházán. Ezután foglalta el mindenki a helyét a Gabonamúzeumban.

Fotó: Szabó Judit Korhű öltözetben nyitották meg a rendezvényt

 

A rendezvényen országszerte és a határon túl is ismert hagyományőrző egyesületek és lovagrendek vettek részt, például a szlovákiai Marcelházáról és a romániai Nagybányáról szintén érkeztek csapatok. De természetesen a Békés megyei csoportok is szép számban képviseltették magukat. Medgyesi Pál, a Munkácsy Múzeum igazgatóhelyettese azt is elmondta, hogy évről évre jelentkeznek újabb együttesek, amelyek szívesen mutatnák meg magukat a vitézi játékokon, viszont lassan nem fognak tudni időt szakítani az egyes bemutatókra, annyira megtelt a program.


Az esemény idején a Gabonamúzeum egész területén folyamatosan, szünet nélkül zajlottak az események, erre a szervezők kiemelten odafigyeltek. A középkort idéző programelemek között szerepeltek többek közt hadi bemutatók, tánctanítás, egyes történelmi korszakokkal foglalkozó szakmai előadások és kirakodóvásár. Igazodva a kerettörténethez, a fesztiválon jelen volt maga Mátyás király és Beatrix királyné is. A középkori hangulatról pedig a korhű zene, a középkori sátrak és jurták, valamint a több száz kosztümös szereplő gondoskodott.

Összesen közel hatezer érdeklődő vett részt a kétnapos rendezvényen, amivel nagyon elégedettek a szervezők, hiszen több nívós program is volt ebben az időszakban a megyének ezen a részén. Ez szintén azt mutatja, hogy szükség van ilyen jellegű fesztiválokra, amelyek egyszerre szórakoztatják és tanítják a kicsiket és nagyokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.