EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Sopron

Itt a jó idő, menjünk kirándulni!

Sopronban nemcsak a történelmi belváros, hanem a varázslatos vidék, a mesebeli tanösvények és a különleges sétautak is vonzóak az idelátogatók és a helyiek körében egyaránt.

Most már egyre gyakrabban tervezhetünk programokat a szabadba, ezért a Lokál Extra összeszedte a környék látnivalóit, amelyeket mindenképp érdemes felkeresni!


A Várisi sétaút népszerű a helyiek körében
Fotó: TAEG Zrt.

Ciklámen tanösvény
Az ország első tanösvénye, amely a Lővér szállótól indul és a Deák-kút, majd a Károly magaslati parkoló irányába halad. Eléri a Hét bükkfát, a 2700 éves Halstatt-kori temetőt, majd bevezet Európa egyik legmagasabb sáncrendszerével körülvett kora vaskori földvárba. Ott magasodik a Várhely-kilátó. Távolabb feltűnik a festői fekvésű Sopronbánfalva, ahol a 8600 méter hosszú tanösvény véget ér.

Tolvaj-árok: kiváló célpont, szép környezet
Fotó: TAEG Zrt.

Tolvaj-árok természetismereti tanösvény
A Tolvaj-árok a hegyvidék legvadregényesebb völgye, meredek zugaival, keskeny, kimosott útjaival, sok helyen a huszonöt fokot meghaladó hegyoldalaival. Az ösvény mintegy ezerkétszáz méter hosszú és hat tájékoztató táblát tartalmaz. Ezek segítségével megismerkedhetnek az érdeklődők a Soproni-hegység jellegzetes növényeivel, állataival, talajképző kőzeteivel, erdőállományaival. Teljes egészében természetvédelmi területen, a Soproni Tájvédelmi Körzetben halad és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság oltalmát élvezi.


Fürtös-bodza tanösvény
A Soproni-hegység legújabb tanösvénye, amely Asztalfőtől Ágfalváig tíz állomáson mutatja be a Soproni-hegység növény- és állatvilágát, geológiáját, vízrajzát és erdeit. Még a helyiek körében is új kalandnak ígérkezik!

Várisi sétaút
Igen kedvelt kirándulóhely a Lővér szállótól induló, mintegy 3300 méter hosszan kiépített Várisi sétaút, amely az Ojtozi sétányba csatlakozva ér vissza a kiindulási helyre. Kialakítása igazán családbarát, padok, asztalok várják az idősebbeket, pelenkázók, játszótér fogadja a kisgyermekes látogatókat. A fiatalok és a kalandra vágyók éjszakai kivilágításban gyönyörködhetnek a táj és az ojtozi csata emlékművének szépségeiben. Információs táblák mutatják be Sopron és környékének látványosságait, természeti értékekeit, a parkerdőt és az ott folyó erdőgazdálkodást. A sétaút jelölése a stilizált Tűztorony.

Éjszaka is népszerű a sétány
Fotó: TAEG Zrt.

Kópházi helytörténeti tanösvény
Kialakításában Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és a Kópházi Önkormányzat közösen vett részt. A tanösvényen végighaladva megismerhetik Kópháza történelmét és hagyományait, valamint a szőlőhegyen található látnivalókat: a Szentháromság-szobrot, a Szent Antal-kápolnát, a Mélyút végi feszületet, a Mátyás kunyhót és a Tankcsapdát.

Vadgazdálkodási és vadászati tanösvény
A parkerdő legújabb tanösvénye, amely első az országban abból a szempontból, hogy nem csupán izgalmas interaktív információs táblákból áll, hanem a gyakorlatban használt vadgazdálkodási berendezések is megtekinthetők és kipróbálhatók rajta. A Soproni-hegység legmagasabb pontját, a Magas-bércet érintve (557 méter), másfél kilométer hosszan hat állomáson ismerhetik meg a túrázni vágyók a vadászat és vadgazdálkodás rejtelmeit.

Népszerűek a tanösvények a helyiek körében is
Fotó: TAEG Zrt.

A Soproni-hegységről
A Soproni-hegység Magyarország legidősebb kristályos röghegysége, átlagos tengerszint feletti magassága 410 méter, vonulatai a Sopron közelében mért legalacsonyabb ponttól 500-600 méterig emelkednek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.