EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Győr

Jó híreket hozott a városba Orbán Viktor

Infrastrukturális, közlekedési és kulturális fejlesztések is szerepelnek az Orbán Viktor miniszterelnök és Borkai Zsolt polgármester által a győri városháza dísztermében nemrég aláírt megállapodásban. Győr polgármestere  többek között arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban is kiemelkedő állami támogatásban részesült város.

– Ennek köszönhető, hogy olyan fejlesztési elképzeléseket fogalmazott meg a város, ami az itt élők igényeit tükrözi, a győriekkel együtt gondolkodva, az igényeket felmérve állítottuk össze azokat a beruházási terveket, amelyek a város életét és fejlődését hosszú távon segítik – fogalmazott Borkai Zsolt.


Hosszú távú fejlesztésekről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: O. Jakócs Péter

– Azért tudtunk Győr következő tizenöt-húsz évéről tárgyalni, mert a város vezetői a napi működés mellett ilyen távlatokban is gondolkodnak, keresik a hosszú távú, fenntartható fejlődés útját. Győr egy sikeres „bezzegváros”, amely egész Magyarország nevében köszönetet érdemel, hiszen az ország szempontjából kulcskérdés az erős és sikeres vidéki városok megléte, erre Győr kitűnő példa – mondta Orbán Viktor, majd kitért rá, hogy a kormány 2010 óta 230 milliárd forintnyi fejlesztéssel segítette a várost, ami a győriek igényeit szolgálja és jó döntésnek bizonyult.

A konkrétumokra térve elhangzott: fontos feladat, hogy a Győr körüli közlekedési körgyűrű hiányzó északi, északnyugati elemei megépüljenek. Megállapodtak a 8311-es út fejlesztésében, a belső keleti elkerülő út új Mosoni-Duna-hídjának megépítésében, a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárút megvalósításában is. Jelentős beruházás lesz a busz- és vasútállomás felújítása és összekötése, emellett pedig a Bartók Béla és a Szent István út közti közúti alagút építése. A miniszterelnök elmondta, tudja, hogy a győriek számára fontos az új autóbuszok beszerzése, ezzel kapcsolatban azonban több dolgot, köztük az üzemeltetés kérdését is tisztázni kell, és felmerül az elektromos autóbuszok lehetősége is.


A miniszterelnök jó hírekkel érkezett Győrbe
Fotó: O. Jakócs Péter

A Modern Városok Program keretében épülhet egy új mentőállomás és kibővítik a kórház parkolóját is. Az Olimpiai Sportpark területére egy sporthotel épülhet, s tárgyaltak egy püspökerdei új városi szabadidőközpont lehetőségéről is. A strand fejlesztése is napirendre került, ez több ütemben valósulhat meg, elsőként az árvízvédelmi fal kiépítésével.

Egy EYOF-melegítő emlékbe
Fotó: O. Jakócs Péter

A megállapodás értelmében a győri állatkert bekerült az állatkertfejlesztési programba. A Győri Nemzeti Színház teljes felújítása mellett a színház környezetét is rehabilitálják, mivel ez önmagában húszmilliárdos nagyságrend, ezért szintén ütemezetten. A program keretében új hangversenyterem és konferencia-központ is épülhet a városban és a Megyeháza tér épületének rehabilitációs lehetőségeiről is tárgyaltak. Folytatódik az egyetemfejlesztés, a digitális tudományok központja jöhet így létre, emellett pedig jelentős infrastrukturális fejlesztés lehet Győr és Dunaszerdahely összekötése négysávos úton. A magyarországi szakasz megépítésére Orbán Viktor ígéretet tett, szlovák részről pedig tárgyalni fognak a pozsonyi kormánnyal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.