EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Külföld

Jó reggelt, Németország!

Már az EU és a schengeni övezet jövőjének biztosítékaként emlegeti Európa külső határainak megerősítését Angela Merkel német kancellár, aki korábban támadta a magyar kormányzat éppen ezt célzó intézkedéseit. Azóta kiderült: az érkező migránsokat a németek is képtelenek integrálni a munkaerőpiacon, az ország bűnözési statisztikáján viszont meglátszik a tevékenységük.

Guten Morgen, Deutschland! – vagyis Jó reggelt, Németország! Mondhatnánk ezt azután, hogy úgy tűnik: a németek kezdenek felébredni abból az álmukból, hogy a migránsok segítségével építsenek egy új országot. Véget érni látszik tehát a „wilkommenspolitik”, a németországi hírek szerint már nemcsak a lakosság, de Angela Merkel kancellár és kormányzó pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is kiábrándult a korábbi befogadó migránspolitkából. Merkel, aki 2015-ben felszólította a magyar kormányt, hogy ne akadályozzák a menekültek Németországba áramlását, nemrég így fogalmazott:


Berlin, 2015. szeptember 10.
Angela Merkel német kancellárral (j) készít közös felvételt egy menekült a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomásán 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)

– Az európai országok a schengeni övezet kialakításával megteremtették a szabadság és a biztonság területét, amelynek határai is vannak, és a migrációs válság az utóbbi időszakban, különösen 2015-ben azzal az elementáris erejű tapasztalattal járt, hogy ennek a határnak a védelme egyáltalán nem felelt meg a szabadság és a biztonság megőrzéséhez szükséges követelményeknek. A hiányosságok megszüntetéséért mindent meg kell tenni, ezt szolgálja az új, közös európai határvédelmi szervezet kiépítése, de még tovább kell haladni, létre kell hozni az egységes ki- és beutazási nyilvántartást is – szögezte le a kancellár.

Felmerül a kérdés, vajon miért csak a németországi választások közeledtével gondolta úgy a kancellár, hogy ez ennyire fontos kérdés, miközben Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben már ugyanezt javasolt az uniónak.


– Európa határait meg kell védeni, nem lehetünk olyanok, mint egy lyukas sajt, ki-be járkálnak határainkon, itt komoly rendészeti, katonai lépéseket is tennie kell az Európai Uniónak – javasolta már 2015. április 24-én a magyar miniszterelnök. Hogy is fogalmazott korábban Orbán Viktor? „Nekünk, magyaroknak nem igazunk van, hanem igazunk lesz.” Úgy tűnik, ezt már a németek is kezdik belátni.

Alig dolgoznak, de sokan lopnak

Nem meglepő a német politika pálfordulása, hiszen a németeknek alaposan csalódniuk kellett a bevándorlás remélt pozitív hatásaiban. A német iparszövetség elnöke, Dieter Kempf szerint a nyelv- és szaktudás hiánya komoly akadályokat jelent ebben. – A német gazdaság kész lenne az alkalmazásukra, de ez a gyakorlatban sokkal nehezebb, mint azt sokan gondolnák. Ehhez ugyanis elengedhetetlen a nyelvismeret, amelynek megszerzése nem hónapok, hanem évek kérdése lesz – fogalmazott.

Eközben 52,7 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma Németországban, tavaly 174 ezer migránst gyanúsítottak meg bűncselekménnyel. A menedékkérők számarányukhoz képest négyszer több bűncselekményt követnek el. Az országban minden harmadik zsebtolvaj, minden nyolcadik szexuális kényszerítést elkövető és minden kilencedik betörő menedékkérő volt.

 

Kapcsolódó Cikkek