EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Győr

Jobb lesz sétálni a Káptalandombon

A győriek egyik kedvenc sétahelyszíne, és a turisták sem hagyják ki a Káptalandombot, ha Győrbe érkeznek. Elérkezett az idő, hogy alaposan felújítsák, így 400 négyzetméteren kijavítják a kőburkolatot.

– Az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztései zajlanak a Káptalandombon – hangsúlyozta Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője. A kormány támogatásával elkezdődött a székesegyház felújítása, megújul a templombelső.


Fekete Dávid és Prédl Antal a Káptalandomb burkolatjavítási munkáit mutatták
Fotó: O. Jakócs Péter

A Bécsi kapu tér rehabilitációja is folyamatban van, a közműcserék megtörténtek, a felújítási munkákat az Egyházmegyei Hivatal kapubejárójáig végzik el. A győri önkormányzat 20 millió forinttal támogatja a munkálatokat, amelyeknek június 27-ig, a Szent László Napokig el kell készülniük – tájékoztatott az alpolgármester.

Prédl Antal, a győri útkezelő szervezet vezetője elmondta, 35 éves felületi burkolatot kell kijavítani. Az előzetes felmérések alapján a kritikus részeket, a járhatatlan burkolatot újítják meg, a kőburkolatot rakják át. A hibák oka, hogy a Káptalandomb alatt pincerendszer található, a vizesedés hatására pedig megsüllyedt a burkolat.


A Káptalandomb kedvelt helyszíne a helyieknek és a turistáknak is
Fotó: O. Jakócs Péter

A ma látható felületet zömében gránit, andezit kockakőből alakították ki. Alatta több helyen kisebb üregek, járatok vannak, sőt a pincéket összekötő egykori folyosók is.

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztései zajlanak a Káptalandombon
Fotó: O. Jakócs Péter

A lokális süllyedések mellett a kövek közötti fuga mérete is gondot okoz a járókelőknek. Prédl Antal hangsúlyozta, hogy nem a Káptalandomb burkolatának felújítása történik meg, hanem annak nagy felületi javítását végzik el.

Az elkövetkező egy hónapban több szakaszon dolgoznak majd, emiatt kérik az arra sétálók, a környéken lakók, dolgozók türelmét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.