EUR: 323,50 Ft
CHF: 287,73 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Belföld

Jobbikos a parlamentben: nyakonb.szlak!

„Gyere ki, úgy nyakonb.szlak, hogy leszáll a fejed!” – kiabálta tegnap a parlamentben a jobbikos Szilágyi György Dömötör Csaba államtitkárnak. A cukiskodó szélsőjobbos párt tagja később kurtán-furcsán kért bocsánatot.

A jobbikos Szilágyi György az országgyűlés tegnapi ülésnapján fizikai erőszakot helyezett kilátásba Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinet parlamenti államtitkárával szemben.


– Gyere ki, úgy nyakonb.szlak, hogy leszáll a fejed – kiabálta be kicsit sem nemes, annál valódibb egyszerűséggel Szilágyi a felszólalását éppen befejező államtitkárnak.

Az ügy kapcsán Hollik István (KDNP) a házbizottság rendkívüli összehívását kezdeményezte, amelyre lapzártánk után került sor. Hollik István ügyrendi felszólalásában azzal érvelt: egy demokráciában a heves vita természetes, az azonban nem fér bele ezekbe, hogy egyes képviselők fizikai erőszakkal fenyegessenek meg másokat, márpedig szerinte Szilágyi György ezt tette.


/Fotó: MTI – Kovács Attila

Szilágyi később kurta-furcsa közleményben kért bocsánatot. Ebben elismerte, hogy „a vita hevében valóban a sajtóban is idézett bekiabálással válaszoltam”. Emellett azonban magát mentegeti és Dömötör Csabát hibáztatja azért, hogy ilyen ordenáré kifejezést tett az ország házában. Az ügyben kerestük Szilágyit és a Jobbikot is, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Nem ez az első eset, hogy egy jobbikos minősíthetetlen módon viselkedik az Országházban. Zagyva György Gyula például 2010-ben egy felszólalása közben azt mondta a kormánypártiaknak: „Ezt majd a folyosón megbeszéljük“. Szintén ő tett három évvel később bicskanyitogató megjegyzést a Parlament folyosóján az LMP-s Osztolykán Ágnesnek: „Attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek”. Később ezt az Index szerint úgy magyarázta, hogy „attól, hogy ő cigány, még szóba állhatnak vele fehér férfiak is”.

Kapcsolódó Cikkek